حاملگی مولار و درمان قطعی آن
بارداری مولار | حاملگی مول بر خلاف دیگر مشکلاتی که در روند بارداری طبیعی به وجود میآید، با روشهای سنتی، گیاهی و خانگی قابل درمان نیست و نیاز به درمان پزشکی دارد.
روشهای درمانی که پزشک به مادر مبتلا به حاملگی مولار معرفی میکند، رابطه مستقیمی با میزان تهاجمی بودن این حاملگی دارد.
همراه ما باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان :
- جراحی واژینال برداشت میوم و پولیپ
- زایمان خانم عنایتی و دیدار دوباره
- فوق تخصص آنکولوژی و زنان اصفهان دکتر فهیمه ثابت
- تومور بوردر لاین 20سانتی
- سرطان بوردرلاین چه نوع سرطان است ؟
- دایرکتوری آگهی های پزشکی دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان
- زایمان انجام شده زیر نظر دکتر فهیمه ثابت
- دلایلی که باعث بروز فیبروم رحم چه هستند ؟
روشهای درمانی قطعی برای بارداری مولار
در زیر، به روشهای درمانی قطعی برای حاملگی مولار اشاره کردیم:
-
کورتاژ
در حالت کلی، حاملگی مولار بهصورت خودبهخود از واژن مادر خارج میشود. اما همانطور که میدانید، بخشی از اثرات این حاملگی در رحم باقی میماند که باید به کمک کورتاژ درمان شود. کورتاژ بهصورت سرپایی در بیمارستان انجام میگیرد که به مراحل آن در زیر اشاره کردهایم:
- ابتدا به مادر بیهوشی موضعی یا عمومی داده میشود.
- در حالی که مادر به پشت خوابیده و پاها خم شده است، پزشک دهانه رحم و واژن را ضدعفونی میکند.
- دهانه واژن به کمک ابزار مخصوصی باز میشود و لوله پلاستیکی دستگاه مکنده وارد رحم مادر میشود.
- تمامی بافتهای غیرطبیعی به کمک دستگاه ساکشن از رحم خارج میشود.
- در مرحله آخر پزشک به کمک کورت که یک ابزار مخصوصی است، باقیمانده اثرات حاملگی مولار را از دیواره رحم مادر میتراشد و پاک میکند.
- این روش درمان زمانی اتفاق میافتد که حاملگی مول چندان تهاجمی نباشد و طی آزمایشاتی که انجام شده است، یک توده بدخیم به شمار نرود.
بد نیست بدانید مراحل انجام کورتاژ در بیمارستان چیزی نزدیک به ۱۵ دقیقه تا نیم ساعت بیشتر طول نخواهد کشید.
این روش درمان در شرایطی توسط پزشک پیشنهاد میشود که:
- سن مادر از ۴۵ سال بیشتر باشد.
- شرایط موجود، امکان بارداری مجدد را برای مادر فراهم نکند.
- هیسترکتومی که جراحی برداشتن رحم است، زمانی اتفاق میافتد که حاملگی مولار حالت تهاجمی داشته باشد و به عنوان یک سرطان یا توده بدخیم، به دیگر اندامها مخصوصا ریه آسیب برساند.
آمارها نشان میدهد از ۵ خانمی که به این نوع بارداری دچار شدهاند، حاملگی مولار یک نفر بدخیم خواهد بود.
-
بررسی مداوم سطح هورمون بارداری
هورمون بارداری یعنی HCG در هنگام بروز حاملگی مولار بهشدت افزایش پیدا میکند. افزایش سطح این هورمون در بدن مادر اصلا قابل توجیه نیست و باید با بررسی و ارزیابی به حالت اولیه بازگردد.
درمان تکمیلی زمانی اتفاق میافتد که بعد از گذشت چند ماه تا یکسال این بارداری، سطح هورمون HCG یا عدد بتای مادر کاهش چندانی نداشته باشد.
-
شیمی درمانی حاملگی مولار
گاهی ممکن است آنقدر روند پیشرفت حاملگی مولار بدخیم زیاد شود و سلولهای غیرطبیعی رشد بیرویهای داشته باشند که اندامهای دیگری از قبیل ریه، معده، کبد و سایر اندامها را درگیر خود کنند.
در چنین مواردی است که بعد از انجام هیسترکتومی به تشخیص پزشک، نوبت به شیمی درمانی میرسد. شیمی درمانی اگر در زمان درستی انجام شود، جلوی پیشرفت این بیماری را در بدن خواهد گرفت.
چگونگی پیشگیری از حاملگی مولار
راه و روش پیشگیری کلی برای خانمهایی که بارداری اول را تجربه میکنند وجود ندارد. اما برای خانمهایی که بعد از به صفر رسیدن عدد بتا در حاملگی مولار قصد بارداری مجدد کردهاند، راهکارهایی را که در زیر معرفی کردیم میتوانند نقش پیشگیریکننده داشته باشند:
- انجام آزمایش ژنتیک
- عدد بتا در حاملگی مولار
آزمایشهای ژنتیک انواع مختلفی دارند که بهتر است قبل از اقدام به بارداری انجام شوند. برای انجام این آزمایشها نیاز به ادرار، بزاق، خون، مغز استخوان، مو، پوست یا بافتهای مختلف بدن نیاز است.
در طول این آزمایش کروموزومها، DNA و RNA مورد بررسی قرار میگیرند تا تغییرات و جهشهای ژنتیکی شناسایی شوند.
این آزمایشها هر چند گرانقیمت هستند، اما کمک میکنند تا مادر بارداری سالم و طبیعی را پشت سر بگذارد و دیگر دچار مشکلاتی از قبیل حاملگی مولار نشود. البته لازم به ذکر است این احتمال که مادر در بارداری دوم هم مجددا درگیر حاملگی مولار شود، ۱ تا ۲ درصد خواهد بود.
انجام سونوگرافی پیش از موعد
در هنگام بارداری، پزشک معالج یک زمان مشخص را برای انجام سونوگرافی تعیین میکند. مادران بارداری که تجربه حاملگی مولار داشتهاند بهتر است که پیش از موعد مقرر به مراکز سونوگرافی مراجعه کنند.
سونوگرافیهای زود هنگام کمک میکنند تا اگر مشکلی در رحم، ایجاد جفت، شکلگیری جنین و کیسه حاملگی اتفاق افتاده باشد، مادر را زودتر مطلع سازند تا فرآیند درمان را هر چه سریعتر آغاز کند و جلوی بروز مشکلات جدیتر و بزرگتر را بگیرد.
بررسی هورمونهای بارداری
برای بارداری مجدد، عددی که نشاندهنده میزان هورمون بارداری HCG است باید صفر شود. پس اگر یک بار بارداری پوچ یا حاملگی مولار را تجربه کردهاید، باید صبر کنید تا سطح هورمونها کاهش پیدا کند. با وجود هورمون HCG در بدن مادر، بارداری مجدد قطعا خطرناک خواهد بود.
به گفته پزشکان متخصص زنان و زایمان، زمانی که سطح هورمون بارداری HCG به حالت اولیه خود باز نگشته است، برای بارداری مجدد نباید اقدام کرد.
چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟
درست است که هر نوع خونریزی و دردی در دوران بارداری مساوی با حاملگی مولار نیست اما بهترین زمان برای مراجعه به پزشک را باید زمانی معرفی کنیم که علائم اولیه را مشاهده میکنید یا بعد از تجربه حاملگی مولار، قصد بارداری مجدد دارید.
پزشک معمولا در هنگام معاینه، سوالاتی از قبیل زمان شروع و پایان آخرین عادت ماهیانه، بیماریهای زمینه، مکمل و داروهای مصرفی، سوابق خانوادگی، سابقه داشتن بارداری مولار، خروج کیست انگوری شکل از واژن و علائم مشابه میپرسد که بهتر است به تمامی آنها با تمرکز کافی پاسخ دهید.
اما در کنار انتظاراتی که از پزشک معالج دارید، خود شما هم باید به یک سری نکات دقت کنید. حتما تاریخ دقیق عادت ماهیانه خود را یادداشت کنید. از پزشک در رابطه با منابع اطلاعاتی موثق سوال بپرسید. اگر بیماری زمینهای دارید یا مصرفکننده داروی خاصی هستید، در مراجعه به پزشک مطرح کنید.
مشکل بارداری مولار داشتم و زیر نظر دکتر ثابت درمانم کامل شد
با تشکر و آرزوی سلامتی و تندرستی برای شما