چه زمان باید برای درمان بیماری سوزاک به پزشک مراجعه کرد؟

هر زمان متوجه علائم و نشانه های هشدار دهنده ای بیماری سوزاک از جمله احساس سوزش هنگام ادرار، ترشحات چرکین از آلت، واژن یا رکتوم شدید به متخصص زنان اصفهان مراجعه کنید.

همچنین اگر متوجه شدید، شریک جنسی شما آلوده به عفونت سوزاک است به پزشک مراجعه کنید. در این حالت ممکن است شما هیچ علامت خطرناکی نداشته باشید که نیاز به درمان داشته باشد. اما بدون درمان، شما نیز یک ناقل عفونت سوزاک خواهید بود که ممکن است مجددا شریک جنسی خود را حتی پس از درمان مبتلا کنید.

فاکتورهای خطر ابتلا به بیماری سوزاک

سوزاک از باکتری نایسریا گونوره آ ایجاد می شود. باکتری سوزاک اغلب در طول تماس جنسی از فرد آلوده منتقل می شود. برخی فاکتورها شانس ابتلا به سوزاک را افزایش می دهند؛ از جمله:

  1. سن (هر چه سن فرد پائین تر باشد، ریسک ابتلای او به بیماری های مقاربتی بیشتر است.)
  2. شریک جنسی جدید
  3. شرکای جنسی متعدد (یا داشتن شریک جنسی دارای شرکای جنسی متعدد)
  4. ابتلا به سایر عفونت های مقاربتی
  5. سابقه ی ابتلای قبلی به سوزاک

متخصص زنان اصفهان | علایم بیماری سوزاک

عوارض عدم درمان سوزاک

عدم درمان به موقع سوزاک می تواند منجر به عوارض جانبی خطرناکی شود؛ از جمله:

  • ناباروری در زنان

عفونت سوزاک، در صورتی که درمان نشود، ممکن است به رحم و لوله های فالوپی راه یابد و سبب بیماری التهابی لگن (PID) شود. این بیماری باعث آسیب دیدگی لوله ها شده و ریسک ناباروری و یا حاملگی پرخطر را افزایش می دهد. PID عفونت خطرناکی است که نیاز به مراقبت های درمانی فوری دارد.

  • ناباروری در آقایان

عفونت سوزاک در آقایان در صورتی که درمان نشود ممکن است موجب اپیدیدیمیت (التهاب مجاری اپیدیدیم) شود. اپیدیدیم لوله ی کوچک و پیچ خورده ای است که در پشت بیضه ها قرار دارد و کانال های اسپرم در آن واقع شده است. اپیدیدیمیت قابل درمان است، اما اگر درمان نشود ممکن است منجر به ناباروری شود.

  • پخش شدن عفونت در مفاصل و دیگر نواحی بدن

باکتری هایی که سبب سوزاک می شوند می توانند در جریان خون پخش شوند و دیگر نواحی بدن از جمله مفاصل را آلوده کنند. به دنبال این اتفاق علائمی نظیر تب، راش های پوستی، جراحات پوستی، مفصل درد، تعریق و سفت شدن ماهیچه ها مشاهده می شود.

  • افزایش ریسک ابتلا به HIV/AIDS

افراد مبتلا به سوزاک بیش از سایرین مستعد آلودگی با ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) هستند، این ویروس می تواند منجر به ایدز شود. افرادی که هم به سوزاک و هم به HIV مبتلا هستند، به احتمال خیلی قوی، ناقل بسیار خوب این بیماری ها به شریک جنسی خود محسوب می شوند.

  •  عوارض جانبی برای نوزاد

جنینی که در طول دوران بارداری و زایمان توسط مادر آلوده، در تماس با عفونت سوزاک قرار داشته است، بعد از تولد ممکن است علائمی نظیر نابینایی، جراحت در کف سر و عفونت از خود نشان دهد.

متخصص زنان اصفهان | راه های پیشگیری از سوزاک

راه های پیشگیری از سوزاک

رعایت گام های زیر، در کاهش خطر ابتلا به سوزاک می توانند موثر باشند:

  1.  در هنگام مقاربت جنسی از کاندوم استفاده کنید.
  2. از شریک جنسی خود بخواهید، تمام آزمایش های مربوط به بیماری های مقاربتی را انجام دهد.
  3. اگر متوجه هرگونه علامت غیر معمول مثل سوزش ادرار، یا هرگونه زخم و ضایعه در ناحیه ی تناسلی شریک جنسی خود شدید، از مقاربت جنسی با وی خودداری کنید.
  4. بطور منظم و دوره ای، برای اطمینان از سلامت جنسی خود، آزمایش های غربالگری لازم را انجام دهید.

انجام آزمایش های غربالگری سالانه برای تمام خانم های زیر 25 سال که فعالیت جنسی دارند و تمام خانم های بالای 25 سال که به هر دلیل در معرض ابتلا به عفونت هستند، الزامی است. بخصوص افرادی که:

  •  به تازگی وارد یک رابطه جدید شده اند.
  •  بیش از یک شریک جنسی دارند.
  • شریک جنسی آنها، روابط جنسی متعدد و با افراد گوناگونی دارد.
  • شریک جنسی آنها مبتلا به یک بیماری مقاربتی است.
  • غربالگری منظم برای آقایان همجنسگرا و شرکای جنسی آنها نیز توصیه می شود.
  • به منظور جلوگیری از ابتلای مجدد به عفونت سوزاک، حداقل به مدت 7 روز پس از درمان هر یک از طرفین رابطه، می بایست از مقاربت جنسی محافظت نشده پرهیز شود. همچنین پس از تکمیل درمان، اگر متوجه شدید علائم بیماری هنوز برطرف نشده اند، از رابطه جنسی پرهیز کنید.

متخصص زنان اصفهان | جراحی پرینورافی و بی اختیاری ادرار خانم ها

پزشک چه انتظاراتی از بیمار دارد؟

همانطور که بیمار حق دارد سوالات خود را با پزشک مطرح کند، پزشک نیز سوالاتی از بیمار می پرسد. آمادگی برای پاسخ به سوالات پزشک سبب صرفه جویی در زمان ملاقات می شود. پزشک معمولا سوالات زیر را می پرسد:

  1. چه مدت است متوجه علائم بیماری شده اید؟
  2. آیا علائم بیماری همیشگی هستند یا گاه به گاه ظاهر می شوند؟
  3. شدت علائم بیماری تا چه حد است؟
  4. آیا تا به حال سابقه ی ابتلا به عفونت های مقاربتی در اثر رابطه ی جنسی داشته اید؟

توجه: تا زمان مراجعه به پزشک، از رابطه ی جنسی پرهیز کنید، شریک جنسی خود را نسبت به علائم بیماری تان آگاه کنید و از او بخواهید آزمایشات لازم را انجام دهد. در انتها فراموش نکنید، بهترین راه جلوگیری از ابتلا به بیماری های مقاربتی، پرهیز از مقاربت های پرخطر است. هرگونه نشانه ی غیر عادی بخصوص در نواحی تناسلی را جدی بگیرید و فورا برای بررسی به متخصص مراجعه کنید

 

مطالب خواندنی و پیشنهادی دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان :

تماس با پزشک