بی اختیاری ادرار
بی اختیاری ادرار یکی از مشکلاتی است که خیلی زنان به آن دچار هستند. بعضی از خانم ها هستند که در هنگام خندیدن یا سرفه کردن چند قطره ادرار از آن ها خارج می شود و از دفع بی اختیار ادرار خود شکایت دارند. چنین افرادی دچار بی اختیاری ادرار هستند. این بیماری می تواند در هر سنی برای خانم ها به وجود آید اما با بالا رفتن سن احتمال آن افزایش می یابد.
دلیل این که خانم ها نسبت به آقایان بیشتر دچار این بیماری می شوند را می توان، بارداری و زایمان خانم ها دانست. بی اختیاری ادرار تمام ابعاد زندگی یک خانم را تحت تاثیر قرار می دهد.
برای مثال نگرانی هایی که در خارج شدن ادرار هنگام برقراری رابطه جنسی وجود دارد گاهی باعث می شود خانم ها به برقراری رابطه بی میل شوند. چنین افرادی در مسافرت های خود دچار مشکل هستند چرا که مشکل پیدا کردن سرویس بهداشتی برای آن ها ایجاد دغدغه می کند و سعی می کنند دوره ی مسافرت خود را کوتاه کنند.
به گفته دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان ، خانم های مبتلا به بی اختیاری ادرار دچار اختلال در خواب شبانه خود هستند، چون مجبورند در طول شب چند نوبت به دستشویی بروند یا به دلیل خارج شدن ادرار در خواب لباس خود را چند نوبت تعویض کنند. هم چنین این خانم ها معمولا از خوردن غذاهای آبکی یا میوه ها کمتر استفاده می کنند که این می تواند مضراتی را برای آن ها به دنبال داشته باشد.
این افراد در محیط کار خود هم دچار مشکلات زیادی هستند و دلیل آن مراجعه مکرر به دستشویی است که باعث می شود کیفیت کارشان را پایین بیاورد و فعال بودن زیاد را از آن ها می گیرد. البته آقایان هم در اثر عواملی مانند آسیب های عصبی، سکته مغزی، نقص های مادرزادی، ام اس، بیماری های زمینه ای و بالارفتن سن با این بیماری مواجه می شوند.
اختلال بی اختیاری ادرار
عوامل زیادی وجود دارد که خطر ابتلا به بیماری بی اختیاری ادرار در زنان را افزایش می دهد. برای مثال پزشکان افزایش سن را به عنوان یک عامل مهم بیان می کنند. با نزدیک شدن به سن یائسگی، کاهش تولید هورمون های جنسی و شل شدن عضلات لگنی احتمال ابتلا به این بیماری افزایش می یابد. افراد مسنی که به دلیل بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون و نارسایی های قلبی از داروهای خاصی استفاده می کنند بیشتر دچار بی اختیاری ادرار می شوند. حاملگی یکی دیگر از دلایل این بیماری است.
به پیشنهاد متخصص زنان اصفهان ، بهتر است خانم ها بعد از زایمان به مدت سه ماه ورزش های کف لگن را انجام دهند تا دچار بی اختیاری ادرار نشوند. افرادی که به صورت سزارین زایمان می کنند کمتر در خطر ابتلا به این بیماری هستند. اما خانم هایی که به صورت طبیعی زایمان می کنند و وزن نوزاد آن ها بیشتر از 4 کیلو گرم باشد ریسک ابتلا به بی اختیاری ادرار در آن ها بیشتر است.
گاهی بعضی از خانم ها به دلایل مختلف مجبور به مصرف پروژسترون می شوند که مصرف این دارو باعث تشدید بیماری بی اختیاری ادرار می شود. عوامل دیگری مانند چاقی، سیگار کشیدن، رژیم غذایی نامناسب و بیماری های طبی می تواند در ابتلا به این بیماری تاثیر گذار باشد.
انواع بی اختیاری ادرار
بیماری بی اختیاری ادرار که در خانم ها اتفاق می افتد انواع مختلفی دارد که بر اثر عوامل مختلف ممکن است هر کدام از انواع آن در خانم ها به وجود آید. در ادامه به کمک متخصص زنان اصفهان به بیان انواع این بیماری می پردازیم :
1_ بی اختیاری استرسی:
افرادی که به هنگام سرفه، عطسه، خنده یا هر حرکت دیگر به مثانه آن ها فشار وارد می شود و این فشار باعث خارج شدن ادرار از آن ها می شود دچار بی اختیاری استرسی هستند. این نوع بی اختیاری شایع ترین نوع بی اختیاری ادرار در بین خانم ها است.
2_ بی اختیاری فوریتی:
این بی اختیاری زمانی اتفاق می افتد که فرد در هنگام احساس ادرار نمی تواند ادرار خود را کنترل کند. در این نوع بی اختیاری انقباض های نامناسب مثانه از مهم ترین دلایل محسوب می شود. در اثر پیام های عصبی غیر طبیعی، اسپاسم و گرفتگی مثانه به وجود می آید که باعث خارج شدن ادرار در هنگام دوش گرفتن، لمس کردن آب، نوشیدن مقدار کمی مایعات، شنیدن صدای آب و … می شود.
3_ مثانه بیش فعال:
این مشکل زمانی در خانم ها به وجود می آید که، عصب های نابهنجار در زمان های نامناسب پبام هایی را به مثانه می فرستند و باعث می شوند که مثانه بدون دریافت هشدارهای قبلی شروع به انقباض کند و تعداد دفعات ادرار را افزایش دهد. اگر دفع ادرار در روز بیشتر از 7 بار اتفاق بیفتد می گوییم فرد، مثانه بیش فعال دارد.
4_ بی اختیاری عملکردی:
در بعضی موارد ناتوانی های جسمی یا روانی باعث می شود که افراد نتوانند به موقع خود را به دستشویی برسانند. مثلا در افرادی که دچار آرتروز هستند این مشکل به وجود می آید. در این زمان است که افراد دچار بی اختیاری عملکردی می شوند.
5_ بی اختیاری سرریزی:
در این حالت مثانه به خوبی خالی نمی شود. بیماری هایی مانند دیابت که باعث آسیب عصبی می شوند، عضلات مثانه را ضعیف می کنند و باعث بی اختیاری سرریزی می شوند. تومور مجاری ادراری یا سنگ های کلیه هم می توانند در این مورد نقش داشته باشند. این نوع از بی اختیاری ادرار در خانم ها کمتر دیده می شود.
6_ بی اختیاری مختلط:
گاهی ممکن است در بیمارانی بی اختیاری ادرار استرسی و فوریتی همراه هم اتفاق بیفتند. هنگامی که فردی دو نوع بی اختیاری را با هم داشته باشد می گوییم دچار بی اختیاری مختلط شده است. باید گفت بی اختیاری مختلط از شایع ترین نوع بی اختیاری ادرار در بین خانم ها است.
مطالب پیشنهادی :
- علل افتادگی رحم و مثانه
- نحوه انجام ماساژ پرینه در بارداری
- جراحی دکتر فهیمه ثابت و رحم میوماتوز
- بیوپسی رحم چیست ؟
- دلایلی که باعث بروز فیبروم رحم چه هستند ؟
- سرطان بوردرلاین چه نوع سرطان است ؟
- جراحی واژینال برداشت میوم و پولیپ
- جراحی افتادگی رحم – مثانه و مراقبت های بعد از آن
- از رکتوسل و سیستوسل چیزی می دانید ؟
- درمان افتادگی رحم بدون جراحی