ترشحات نوک پستان در بارداری

ترشحات نوک پستان در بارداری یکی از عملکردهای طبیعی سینه‌ها در دوران بارداری و شیردهی است. ادامۀ ترشح شیر بعد از قطع شیردهی در بعضی از خانم‌ها دیده می‌شود، این ترشحات معمولا از هر دو سینه بوده و ممکن است تا چندین سال ادامه یابد.

به‌جز مواردی که فرد شير می‌دهد، هر نوع مايعی که از نوک سينه خارج شود «ترشحات سينه» ناميده می‌شود. اين ترشحات از همان منفذی خارج می‌شوند که شير در دوران شيردهی از آن خارج می‌شود. ترشحات سینه ممکن است هم‌زمان از هر دو سينه يا يکی از آنها، به‌صورت خودبه‌خود يا در مواقع فشار آوردن به سينه‌ها خارج شوند.

ترشحات ممکن است شير مانند، زردرنگ، سبز، قهوه‌ای يا حتی خونی باشد. غلظت اين ترشحات معمولا متغیر بوده و ممکن است غليظ و چسبناک یا رقيق و آبکی باشد. تخمين ميزان واقعی اين عارضه در بين زنان امکان‌پذير نيست؛ زيرا همۀ افراد دچار اين عارضه، به پزشک مراجعه نمی‌کنند.

به هر حال، در بسیاری از زنان، با فشار به نوک پستان ترشحاتی از مجاری آن خارج می‌شود. ترشح از نوک پستان با وجود آنکه نسبتا شایع و در اغلب موارد خوش‌خیم است، باعث ایجاد ترس از سرطان سینه در بین خانم‌ها می‌شود.

 

ترشحات نوک پستان در بارداری | علل و تشخیص | متخصص زنان اصفهانعلل ترشحات نوک پستان

علل احتمالی این ترشحات، شامل موارد زیر است:

التهاب سینه‌ها
عفونت و آبسه
گشاد شدن مجاری شیری
تحریک بیش از حد سینه‌ها
مصرف قرص‌های جلوگیری از بارداری
اختلالات غدد درون‌ریز
اختلالات هورمون‌های جنسی
افزایش میزان پرولاکتین خون
صدمه و ضربه به سینه‌ها
مصرف بعضی از داروها از جمله داروهای اعصاب
توده‌ها و کیست‌های خوش‌خیم سینه
سرطان سینه

راه‌های تشخیصی ترشحات نوک پستان

سونوگرافی پستان

سونوگرافی پستان معمولا به‌منظور بررسی بهتر یک یافتۀ مشکوک در معاینه یا ماموگرافی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سونوگرافی برای افتراق تودۀ توپر از کیست، روش بهتری است. استفاده از سونوگرافی برای غربالگری روتین سرطان سینه توصیه نمی‌شود، اما برای غربالگری زنان دارای بافت پستان متراکم بهتر از ماموگرافی است. سونوگرافی سینه همراه با ماموگرافی برای غربالگری افراد پرخطر توصیه می‌شود.

از دیگر کاربردهای سونوگرافی پستان:
بررسی تغییرات قابل لمس سینه‌ها
وجود توده در زنان زیر ۳۰ سال، باردار یا شیرده
انجام پروسیجرهای تشخیصی مانند تخلیۀ مایع کیست پستان

ماموگرافی

ماموگرافی یک روش تصویربرداری است که از اشعۀ ایکس با دوز پایین برای بررسی پستان‌ها و زیربغل استفاده می‌شود. ماموگرافی غربالگری، جهت یافتن هرگونه تغییرات بدخیمی در سینه‌ها، سال‌ها قبل از اینکه علامت‌دار شوند و توسط بیمار یا پزشک قابل تشخیص باشند، به‌کار می‌رود.

بدیهی است که درمان فرد در این مرحله بسیار آسان، کم‌هزینه و کم‌عارضه بوده و معمولا با طول عمر طبیعی همراه است. ماموگرافی تشخیصی، جهت بررسی وضعیت توده‌های مشکوک در معاینه یا ترشحات غیرطبیعی از نوک سینه به‌کار می‌رود.

 


دکتر فهیمه ثابت

متخصص زنان اصفهان

جهت مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر فهیمه ثابت کلیک کنید.


بیشتر بخوانید :

آزمایشاتی برای بررسی احتمال زایمان زودرس

کولپوسکوپی به چه کسانی پیشنهاد می شود؟

آیا میدانید عمل جراحی پرینورافی چیست؟

جراحی لابیاپلاستی و کاندیدای مناسب

تفاوت پولیپ رحمی و فیبروئید

عفونت در بارداری و انواع آن

خطرات و تأثیرات احتمالی عفونت بر جنین

علل و علائم دفع پروتئین در بارداری

زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس