راه های درمان فیبروم رحم چیست؟
فیبروم عارضه ای است که در بسیاری از موارد نیازی به انجام عملی برای درمان در آن وجود ندارد یعنی عموما بانوانی که فیبروم در رحم خود دارند می توانند بدون هیچ مشکلی به زندگی عادی خود ادامه دهند. اما به طور کلی در صورت نیاز راه های درمان فیبروم به خصوص فیبروم در زمان حاملگی بسیار متفاوت است که باید با توجه به سن و وضعیت سلامتی بیمار توسط پزشک متخصص زنان تجویز شود. البته ممکن است در بعضی موارد از روش های ترکیبی برای درمان استفاده شود. به طور کلی از دو روش کلی برای درمان فیبروم استفاده می کنند.
استفاده از دارو در کنترل و درمان فیبروم
معمولا برای کوچک کردن فیبروم رحم از داروهایی برای تنظیم هورمون استفاده می کنند. همانطور که گفته شد تغییرات هورمونی می تواند یکی از علل اصلی ایجاد فیبروم در رحم باشد. برخی از داروها با تنظیم ترشح میزان هورمون های استروئیدی روند رشد فیبروم را کند می کند. داروهایی از دسته آگونیست ها با آزاد کردن هورمون در گنادوتروپین ها باعث کاهش سطح استروژن و پروژسترون می شود. این روند منجر به قطع قاعدگی و در نهایت توقف رشد و کوچک تر شدن فیبروم خواهد شد.
بعضی از روش های درمان تنها خونریزی و درد ناشی از فیبروم را متوقف نموده اما به کوچک تر شدن آن کمکی نخواهند کرد. به طور مثال استفاده از IUD باعث ترشح هورمون پروژستین خواهد شد. این هورمون نوعی از پروژسترون می باشد.
داروهای مسکن مانند ایبوپروفن نیز به کنترل درد کمک خواهد کرد و نیازی به نسخه پزشک هم ندارد اما در صورت حاملگی با فیبروم باید برای کنترل درد حتما داروهایی را مصرف نمود که پزشک متخصص زنان اصفهان توصیه کرده است.
روش درمانی کم تهاجمی و تهاجمی
استفاده از این روش ها به مواردی چون :
- اندازه فیبروم
- تعداد فیبروم
- محل قرارگیری فیبروم در رحم
- تمایل و تصمیم به بارداری
بستگی دارد و باید با توجه به شرایط بیمار و یا تشخیص پزشک متخصص زنان اصفهان انجام شود.
روش درمانی کم تهاجمی
مانند لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی از روش های درمان فیبروم می باشد. از این روش ها در جراحی-های چون کیست تخمدان، برداشتن رحم، سرطان دهانه رحم ؛ انسداد و چسبندگی دیواره رحم، IVF و… نیز استفاده می شود. این نوع از جراحی بسیار کارآمد محسوب می شود و به دلیل کم تهاجمی بودن آن بسیار مورد توجه است. این روش در مقایسه با جراحی عوارض بسیار کمتری دارد و در صورت مهارت جراح و پزشک متخصص بدون کوچکترین آسیبی به عروق خونی و اعضای داخلی بدن می تواند انجام گیرد.
به جراحی لاپاراسکوپی با میزان برش بسیار کم صورت می گیرد و نیاز به بیهوشی عمومی دارد. در این جراحی با ایجاد سه سوراخ 5 تا 10 میلیمتری صورت می گیرد که اکثر یکی از این سوراخ ها در ناف انجام می شود. سپس دستگاهی به نام آندوسکوپی که دارای یک دوربین کوچک و بسیار حساس است در دورن شکم فرستاده می شود و از دو سوراخ دیگر با ابزار های دیگر جراحی انجام می شود.
تصاویر درون شکم بر روی یک مانیتور برای کمک به تشخیص پزشک نمایش داده می شود. وجود صفحه نمایشگر در لاپاراسکوپی تشخیصی به پزشک در تشخیص بیماری بسیار کمک خواهد کرد. امروزه استفاده از لاپاراسکوپی در میان زنان برای جراحی بسیار مقبولیت پیدا کرده است زیرا در این روش دیگر نیاز به باز شدن شکم به مقدار زیاد نیست و به نوعی جنبه زیبایی نیز دارد و همچنین زخم ها و اسکار ناشی از جراحی نیز در این روش بسیار اندک است. این روش جراحی معمولا برای فیبروم های کوچکتر مورد استفاده قرار می گیرد.
روش های تهاجمی
روش جراحی یا میومکتومی شکمی که لاپاراتومی نیز نام دارد معمولا برای فیبروم های بزرگ کاربرد دارد. گرید فیبروم یا درجات فیبروم عامل مهمی در تشخیص بهترین نوع جراحی می باشد.
گریدهای فیبروم ها شامل:
- فیبروم های با گرید صفر: فیبروم ها به طور کامل یعنی بین 90 تا 100 درصد درون حفره رحم قرار دارند
- فیبروم های با گرید یک: فیبروم ها بین 50 تا 90 درصد موارد درون حفره رحم قرار دارند.
- فیبروم های با گرید دو: فیبروم ها بین 0 تا 49 درصد موارد درون حفره رحم قرار دارند.
به طور کلی فیبروم های با گرید صفر آسان ترین مورد برای جراحی هستند و فیبروم با گرید دو از سخت ترین موارد برای جراحی فیبروم به حساب می آید.
این روش درمان جای زخم بزرگتری را در ناحیه شکم بر جای میگذارد و ممکن است پس از انجام جراحی بیمار تا سه روز در بیمارستان بستری شود و دو تا شش هفته نیز برای بهبودی کامل وی نیز زمان لازم است. عمل هیسترکتومی نیز یکی از این روش ها است که در آن بخشی یا تمام رحم برداشته می شود. با استفاده از این روش دیگر امکان بارداری مجدد نیز وجود ندارد.