تأثیر رژیم پریود بر سلامت جسمی و روانی

رژیم پریود  | رعایت بهداشت در قاعدگی برای سلامت جسم شما بسیار مهم است. اما از آن مهم‌تر چیست؟ آیا راهی برای کاهش دردهای عضلانی، تقویت روحیه، افزایش انرژی و شادی وجود دارد؟ خوشبختانه پاسخ به این سوال‌ها مثبت است. بهترین کار پایبندی به رژیم غذایی مناسب دوران پریود است. در واقع، تغذیه مناسب سلامت جسمی و روانی شما را تضمین می‌کند. بعضی از غذاها به شما کمک می‌کنند که خشم و افسردگی را کنترل کنید و علائم ناشی از تغییرات هورمونی را مدیریت نمایید.

برخی غذاها هم دقیقاً برعکس، ممکن است نفخ و گرفتگی را تشدید نمایند. بنابراین شناسایی رژیم پریود و بایدها و نبایدهای آن بسیار حساس و مهم است. در این مطلب ابتدا در مورد تاثیر تغذیه بر کل چرخه‌ی قاعدگی صحبت کردم و پس از آن به معرفی بهترین و بدترین غذاها برای رژیم پریود پرداخته‌ام.

 

اگر می‌خواهید قاعدگی آرام و پرنشاطی را تجربه کنید،
اگر نمی‌خواهید تمام روز روی تخت دراز بکشید و گریه کنید،
و اگر مایل هستید در این دوران به بمب انرژی تبدیل شده و حتی در باشگاه وزنه بزنید،
حتماً به تغذیه‌ی خود در دوران قاعدگی اهمیت زیادی بدهید. برای شروع، این مقاله را تا انتها بخوانید.


با ما همراه باشید با مطالب آموزنده و پیشنهادی دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان :


متخصص زنان اصفهان |  رژیم پریود و بایدها و نبایدهای آن

تاثیر رژیم غذایی بر چرخه قاعدگی چگونه است؟

یکی از نشانه‌های سلامت بدن زنان، سیکل منظم قاعدگی است. این چرخه به‌وسیله‌ی هورمون‌هایی مثل پروژسترون و استروژن تنظیم می‌شود و هر تغییری در این هومون‌ها می‌تواند سیکل ماهانه را تحت‌تاثیر قرار دهد. یکی از مواردی که باعث ایجاد تغییرات هورمونی در بدن می‌شود، رژیم غذایی است. به همین دلیل، تغییر در رژیم غذایی قطعاً بر قاعدگی تاثیر می‌گذارد. در این بخش قصد داریم در مورد این تاثیرات بیشتر صحبت کنیم:

  • ایجاد محدودیت بیش‌از‌حد در کالری

یکی از مواردی که با تغییر الگوی پریود ارتباط دارد، کم‌خوری و پیروی از رژیم‌های کم‌کالری است. این کم‌خوری ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد به عنوان مثال:

  1. بی‌اشتهایی عصبی
  2. کم‌خوری بیش‌از‌حد به هدف کاهش وزن سریع
  3. قرار گرفتن در معرض قحطی و کمبود مواد غذایی

در این شرایط آنچه می‌خورید بسیار کمتر از چیزی است که می‌سوزانید بنابراین در روند کار هورمون‌های تنظیم‌کننده‌ی قاعدگی، اختلال به وجود می‌آید. این وضعیت منجر به بی‌نظمی در پریود یا آمنوره (عدم قاعدگی) می‌شود.

  • رژیم گیاه‌خواری و پریود

به باور بسیاری از افراد، گیاه‌خواری یک رژیم بسیار سالم غذایی است به‌شرطی که بتواند تامین‌کننده‌ی تمام نیازهای ضروری بدن شخص باشد. در بررسی‌های علمی مشخص شد که زنان گیاه‌خوار نسبت به دیگران، درصد بیشتری از علائم سندروم قبل از قاعدگی را نشان می‌دهند. همچنین، سیکل‌های نامنطم و پریودهای سنگین در میان زنان گیاه‌خوار بسیار بیشتر است.

متخصص زنان اصفهان | رژیم پریود و بایدها و نبایدهای آن ..

اگر گیاه‌خوار هستید و هریک از موارد بالا در مورد شما صدق می‌کند، حتماً به پزشک مراجعه کنید. تنها با آزمایش خون متوجه وضعیت آهن بدن خود خواهید شد و می‌توانید با مصرف صحیح غذا و استفاده از مکمل، از کم‌خونی جلوگیری کنید.

  • تغییر مقدار ایزوفلاون در رژیم غذایی و اثر آن بر پریود

ایزوفلاون ماده‌ای طبیعی است که در برخی از گیاهان مثل سویا، عدس و نخود خام وجود دارد. ساختار این ماده شباهت بسیار زیادی با هورمون استروژن بدن انسان دارد. بعضی از تحقیقات علمی نشان می‌دهد که وجود این ماده در رژیم غذایی خانم‌ها بعضی از عوارض یائسگی مثل تعریق شبانه و گرگرفتگی را کاهش می‌دهد.

اما تاثیر ایزوفلاون بر قاعدگی و منظم بودن چرخه هنوز به اثبات علمی نرسیده است. در واقع رژیم غذایی سرشار از استروژن گیاهی، تاثیر بسیار ناچیزی روی میزان خون‌ریزی ماهانه و سطوح هورمونی دارد. البته اگر شاهد تغییراتی در الگوی قاعدگی خود هستید و با بررسی سایر موارد، متوجه علت این تغییرات نشدید، به میزان ایزوفلاون برنامه غذایی خود توجه کنید.

  • وزن کم یا اضافه وزن و اثر آن بر قاعدگی

هر دو مورد بر چرخه و کیفیت قاعدگی موثر است. اگر دچار لاغری مفرط هستید احتمالاً سیکل‌های نامنظم و حتی آمنوره را تجربه کرده‌اید. زمانی که درصد چربی بدن خیلی کم باشد، تولید هورمون استروژن متوقف می‌شود و پریود نمی‌شوید. در این شرایط حتماً باید به پزشک مراجعه نموده و با کمک برنامه غذایی سرشار از چربی‌های سالم، سطح استروژن بدن را بالا ببرید. این منابع غذایی عبارتند از: انواع آجیل، ماهی سالمون و میوه آووکادو. این کار به از سرگیری قاعدگی منجر خواهد شد.

اضافه وزن و چاقی نیز قاعدگی شدید، بی‌نظمی و قطع پریود را به دنبال دارد. وقتی سلول‌های چربی بدن از حد خاصی بیشتر می‌شود، میزان استروژن نیز افزایش پیدا می‌کند. در برخی از افراد ممکن است تخمک‌گذاری متوقف شود اما رسوبات خون در رحم به‌حدی زیاد باشد که یک پریود بسیار سنگین را تجربه کنید. زمانی که با کمک یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی میزان چربی بدن را کاهش می‌دهید متوجه می‌شوید که قاعدگی شما حالت طبیعی پیدا می‌کند.

متخصص زنان اصفهان | 
 بهترین رژیم پریود چیست؟

پاسخ به سوالات متداول

بهترین رژیم پریود چیست؟
آب زیادی بنوشید، میوه‌های آب‌دار را در برنامه خود قرار دهید. دم‌نوش زعفران و گلاب بنوشید و ماهی، آجیل و لوبیا را به رژیم پریود بیفزایید. از مصرف گوشت قرمز، کافئین، لبنیات، اسنک‌های شور و تنقلات شیرین اجتناب کنید.

آیا رژیم غذایی بر دردهای پریود تأثیر دارد؟
بله برخی از غذاها مثل لبنیات و گوشت قرمز گرفتگی عضلانی و درد را تشدید می‌کنند. چربی‌های ترانس و غذاهای فرآوری‌شده به التهاب بدن دامن می‌زنند و در این شرایط درد بیشتری را تجربه می‌کنید.