عوارض و علل چسبندگی رحم

چسبندگی رحم یا سندرم آشرمن (Asherman Syndrome)، نوعی چسبندگی در داخل رحم یا دهانه رحم است. این عارضه در خانم‌ها شایع است که باید به آن رسیدگی کنند. به‌خصوص اگر تصمیم به بارداری دارند. در این عارضه، گاهی دیواره‌های پشتی و جلویی رحم به هم می‌چسبند و در بعضی موارد دیگر، در قسمتی از رحم چسبندگی دیده می‌شود. چسبندگی رحم در واقع زمانی اتفاق می‌افتد، که یک بافت اسکار، میان دیواره‌های رحم قرار می‌گیرد و قسمت‌های مختلف دیواره رحم را به هم می‌چسباند. این چسبندگی درجات مختلفی دارد.

بر اساس نوع چسبندگی و علائم آن، و با توجه به سن و شرایط بیمار، درمان‌های مختلفی برای این بیماری در نظر گرفته خواهد شد. چسبندگی رحم در چه شرایطی ایجاد می‌شود؟ چسبندگی رحم بعد از سزارین چیست؟ آیا همه در معرض چسبندگی رحم هستند؟ پاسخ تمامی این سوالات را به همراه دلایل ایجاد چسبندگی و درمان‌های آن در این مطلب خواهید یافت .با ما همراه باشید.


مطالب خواندنی و آموزنده متخصص زنان اصفهان دکتر فهیمه ثابت :


متخصص زنان اصفهان | آیا چسبندگی رحم باعث نازایی می‌شود؟ ..

چسبندگی رحم چگونه ایجاد می‌شود؟

چسبندگی رحم به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. اما شایع‌ترین دلایل ایجاد سندرم آشرمن این موارد است:

  1. بعد از یک جراحی کوچک مانند کورتاژ یا سقط جنین، در دیواره رحم زخمی ایجاد می‌شود. به مرور زمان در جای این زخم، یک اسکار ایجاد می‌شود که باعث چسبیدن دیواره‌های رحم به هم می‌شود. چسبندگی رحم بعد از سقط جنین زیاد دیده می‌شود.
  2. خونریزی بیش از حد رحم بعد از زایمان نیز می‌تواند باعث ایجاد چسبندگی در رحم شود.
  3. عفونت‌های شدید لگن نیز در بسیاری موارد، باعث ایجاد چسبندگی در رحم می‌شوند.
  4. عمل جراحی برای برداشتن فیبروم رحم نیز از مواردی است که گاهی باعث چسبندگی رحم می‌شود.
  5. عمل سزارین نیز از جمله جراحی‌هایی است که منجر به چسبندگی می‌شود.
  6. عمل فرسایش آندومتر که برای از بین بردن پوشش داخلی رحم انجام می‌شود نیز گاهی باعث بروز چسبندگی در رحم می‌شود. این جراحی برای کم کردن خونریزی دوران قاعدگی در زنانی است که قاعدگی سنگین و شدید دارند.

شانس ابتلا به چسبندگی رحم در چه کسانی بیشتر است؟

تمامی مواردی که در مورد علت ایجاد چسبندگی رحم گفته شد، در تمامی افراد عمومیت ندارد. یعنی لزوما هر کسی که جراحی رحمی داشته باشد، با چسبندگی رحم مواجه نخواهد شد. در این میان در افرادی با ویژگی‌های خاص، احتمال چسبندگی رحم بیشتر است:

  • زمانی که بعد از زایمان طبیعی، جفت به صورت کامل دفع نشود.
  • زنانی که سقط جنین چه به صورت عمدی و چه اجباری دارند. افرادی که بعد از زایمان خونریزی بسیار شدیدی دارند.
  • افرادی که تجربه برداشتن فیبروم با عمل جراحی دارند.
  • کسانی که بعد از عمل سزارین، در محل جراحی آن‌ها، اسکار تشکیل می‌شود.

علائم و نشانه‌های چسبندگی رحم چیست؟

نکته مهم در مورد چسبندگی رحم این است که این عارضه گاهی هیچ نشانه‌ای ندارد. به همین دلیل پیش از بارداری، پزشک رحم را به طور کامل معاینه می‌کند که دچار چسبندگی نباشد. اما در بعضی موارد هم نشانه‌هایی وجود دارد که از علائم چسبندگی رحم است:

  1. سقط جنین مکرر: زمانی که زن چندین بار پشت سر هم سقط جنین داشته باشد، دکتر سقط جنین احتمال چسبندگی رحم را بررسی می‌کند.
  2. آندومتریوز: این بیماری زمانی ایجاد می‌شود که بافت داخلی رحم (آندومتر) در جایی خارج از رحم، ایجاد شود. این عارضه منجر به چسبندگی رحم نیز می‌شود.
  3. تغییر در قاعدگی: هر گونه کم شدن یا قطع خونریزی در دوران قاعدگی و بی‌نظمی‌های زیاد در قاعدگی، برای احتمال چسبندگی مورد نظر قرار می‌گیرند.
  4. درد در هنگام رابطه جنسی: اگر زن در هنگام رابطه جنسی درد زیادی داشته باشد، از نظر چسبندگی رحم مورد بررسی قرار می‌گیرد.
  5. ناباروری بی‌دلیل: اگر زن به دلایل نامعلوم دچار ناباروری باشد، احتمال چسبندگی رحم را بررسی می‌کنند.
  6. کم بودن خونریزی قاعدگی همراه با درد: احساس درد زیاد یا گرفتگی در قسمت زیر شکم که همراه با خونریزی بسیار کم یا بدون خونریزی باشد، می‌تواند یکی از علائم چسبندگی رحم باشد.
  7. درد لگن: یکی از علائم چسبندگی رحم، درد زیاد در بخش لگن است.

متخصص زنان اصفهان | آیا چسبندگی رحم باعث نازایی می‌شود؟

چسبندگی رحم و نقش آن در بارداری

آیا چسبندگی رحم باعث نازایی می‌شود؟ بر طبق تحقیقات انجام شده، بیشتر افرادی که دارای چسبندگی رحم خفیف یا متوسط هستند، معمولا مشکلی برای بارداری ندارند. درصد بسیار زیادی از زنان، بعد از رفع مشکل چسبندگی رحم، بارداری موفقی را تجربه کرده‌اند و از عوارض بارداری با چسبندگی رحم دور مانده‌اند. اما در مواردی که چسبندگی شدید وجود دارد، این عارضه عاملی برای ناباروری محسوب می‌شود. با رفع چسبندگی رحم هم، در بیشتر از ۶۰ درصد از زنان، احتمال باروری کاملا ضعیف می‌شود.

تشخیص سریع و به‌موقع چسبندگی رحم، از شدید شدن این عارضه پیشگیری می‌کند. همین موضوع اهمیت پیگیری چسبندگی رحم را نشان می‌دهد. به همین دلیل در صورتی که تصمیم به بارداری دارید، باید از شرایطی که ممکن است منجر به چسبندگی رحم شود، فاصله بگیرید.

چه زمانی به پزشک متخصص زنان اصفهان مراجعه کنیم؟

چسبندگی رحم، عارضه چندان شایعی نیست. اما به دلیل نقش مهم چسبندگی رحم در ایجاد ناباروری در زنان، تشخیص و درمان این عارضه از اهمیت زیادی برخوردار است. توجه به سیکل درست قاعدگی، میزان خونریزی و عفونت‌های احتمالی زنانه، برای تشخیص این عارضه کمک زیادی خواهد کرد.