عوارض حاملگی با فیبروم
حاملگی با عارضه فیبروم به طور معمول خطری برای نوزاد و مادر ایجاد نمی کند و متخصصان اظهار دارند که فیبروم در تنها در موراد نادری می تواند از بارداری موفق جلوگیری به عمل آورد. گاهی فیبروم یا فیبروم ساب موکوزال می تواند منجر به سقط جنین شود. اگر زنان حاملگی با فیبروم را تجربه کنند، به علت تغییرات هورمونی در این دوره مخصوصا در سه ماهه اول و دوم بارداری امکان بزرگتر شدن توده میوم بیشتر خواهد بود.
در این دوران ممکن است گاهی در داخل فیبروم ها خونریزی نیز ایجاد شود که با درد شدید شکمی همراه است و همچنین ممکن است با تب ناگهانی و بالا نیز همراه شود. در بسیاری از موارد درد خونریزی فیبروم را با درد آپاندیسیت یا کیست اشتباه اشتباه می گیرند که اگر به درستی تشخیص داده نشود ممکن است به جراحی غیر ضروری در دوران بارداری بیانجامد و همچنین از عوارض آن زایمان زودرس نیز می باشد.
گاهی لازم است در صورت بروز خونریزی در فیبروم در دوره بارداری برای کنترل عوارض ناشی از آن، بیمار در بیمارستان بستری شود و تحت درمان با تب بر قرار بگیرد. به نظر دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان در اکثر موارد نیازی به جراحی فیبروم در این دوره نیست.
گاهی توده ها بر اثر رشد زیادی فضای زیادی از رحم را اشغال کرده و فضا را برای جنین محدود می کند و در نتیجه زایمان زودرس نیز ایجاد می شود. گاهی نیز توده های فیبروم در ناحیه تحت تانی رحم در ماه های آخر بارداری و هنگام زایمان طبیعی باعث عدم پیشرفت زایمان شود و مانع راه خروج نوزاد می شود که در این صورت انجام عمل سزارین ضروری است.
نشانه های بروز فیبروم
معمولا در زنان تجربیات بارداری با فیبروم با علائم مختلفی همراه است مانند:
- نیاز به سزارین
- احتمال احتمال قرارگیری جنین در موقعیت نامناسب
- زایمان زودرس
- مرگ جنین در داخل رحم
- امکان پارگی کیسه آب
- خونریزی در بارداری
- همچنین در صورت وجود فیبروم رحم در هنگام بارداری خطر سقط جنین در سه ماهه اول بارداری بیشتر می شود
- بزرگ شدن فیبروم و فشار آوردن به مثانه و اختلال در دفع ادرار
مدیریت حاملگی با عارضه فیبروم
حاملگی با فیبروم ممکن است نیاز به انجام اقداماتی داشته باشد که مادر را درگیر کرده و به او استرس وارد کند. بنابراین برای کنترل استرس و مدیریت اوضاع نیاز به آگاهی از شرایط و روند مدیریت اوضاع الزامی است.
مدیریت درد ناشی از فیبروم در بارداری: به طور معمول حدود 10 تا 15 درصد مادران در بارداری به علت درد ناشی از فیبروم رحمی نیاز به بستری شدن پیدا می کنند. در این موارد استفاده از روش های درمانی با داروهای مسکن مانند استامینوفن یا همچنین مخدرها و یا داروهای ضد درد غیر استروئیدی می توان استفاده نمود. دوره این درمان باید کوتاه مدت باشد همچنین سن بارداری نیز باید کمتر از 32 هفته باشد.
تشخیص بالینی: این عارضه نیز معمولا با درد موضعی در محل فیبروم همراه است. این درد ممکن است با تب همراه شود. در تشخیص این عرضه استفاده از روش های پاراکلینیکی می تواند بسیار کارآمد باشد و در رسیدن به تشخیص درست بسیار کمک کننده است.
آیا انجام جراحی فیبروم در حین بارداری امکان پذیر است؟
باید بدانید که انجام میومکتومی در حین بارداری به علت خطرات زایمان زودرس و یا خطر خونریزی و سقط جنین به طور معمول انجام نمی گیرد. اما در موارد استثنا مانند وجود دردهای شدید و غیرقابل تحمل به طوری که از طریق درمان های دارویی نیز رفع نشود و یا نیز به علت رشد سریع فیبروم اختلالات گوارشی شدید ایجاد شود و همچنین مشکلاتی از قبیل مشکلات ادرار و احتباس ادراری گاهی میومکتومی در حین بارداری نیز انجام می شود.
آیا در صورت بارداری با فیبروم الزاما سقط جنین رخ خواهد داد؟
گاهی یکی از عوارض حاملگی با فیبروم سقط جنین می باشد. اما الزاما حاملگی با فیبروم به سقط جنین منجر نخواهد شد. در زنانی که حاملگی با فیبروم اتفاق می افند ممکن است اختلالی در کاشته شدن تخمک لقاح یافته در رحم ایجاد کند و یا حتی می تواند در عمل خون رسانی جفت به جنین نیز مانع شود (زیرا تخم در محل فیبروم به درستی کاشته نشده است در در رشد جنین اختلال ایجاد شده است). بنابراین امکان سقط جنین در افرادی که حاملگی با فیبروم را تجزیه می کنند بیشتر است. البته سقط جنین بسیار در مادرانی که فیبروم دارند بسیار بستگی به محل ایجاد توده دارد.
حاملگی با فیبروم اینترامورال و همچنین بارداری با میوم ساب سروزال بزرگ می تواند احتمال سقط جنین و یا زایمان زود را افزایش دهد. مهم است که بانوانی که قصد حاملگی با فیبروم را دارند حتما قبل از هر اقدامی با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنند و بعد از بارداری نیز به طور مداوم تحت نظر پزشک باشند.
آیا توده فیبروم را می توان در هنگام سزارین از داخل رحم خارج کرد؟
همانطور که گفته شد میوم مانعی برای بارداری موفق محسوب نمی شود بنابراین حاملگی با فیبروم نمی تواند ایجاد نگرانی زیادی کند. همچنین فیبروم ها نیاز به هیچگونه درمان چه به صورت دارویی و چه به صورت جراحی ندارند. اما به توصیه ی متخصص زنان لازم است فیبروم رحمی مدام تحت کنترل باشد و توسط یک متخصص و رادیولوژیست گزارش روند رشد آن تایید شود.
بنابراین لازم است هر شش ماه یکبار یک چکاپ از آن انجام گیرد. اما شاید برای شما این سوال مطرح شود که آیا در طی عمل سزارین می توان فیبروم را از رحم خارج نمود؟ در زمان بارداری بافت رحم بسیار پر خون بوده در صورت امکان خونریزی شدید در رحم وجود دارد. به همین دلیل توصیه می شود این دو عمل برای سلامت هر چه بیشتر مادر به صورت مجزا انجام شود. اما در شرایط خاص و تنها در مواردی که فیبروم در موقعیتی قرار گرفته باشد که مانع برش جراحی سزارین شود. البته باید تمام سعی جراح بر این باشد که برش را به صورتی انجام دهد که برش روی بافت فیبروم انجام نشود.
بیشتر مطالعه کنید :