بررسی دلایل مختلف عقب افتادن پریود

علت عقب افتادن پریود برای هر شخص متفاوت بوده و این مشکل به دو شکل دارویی و خانگی قابل درمان است. زمانی که پریودتان عقب می‌افتد، ممکن است به فکر فرو بروید و نگران شوید. چون عقب افتادن چرخه طبیعی قاعدگی به بسیاری از افراد استرس می‌دهد که باردار نباشند یا به بیماری خاصی مبتلا نشده باشند.

عقب افتادن پریود نشانه چیست ؟

همانطور که پیش‌تر گفتیم، چرخه طبیعی پریود یک خانم به دلایل زیادی می‌تواند مختل شود. اغلب جای نگرانی نیست و مشکل جدی وجود ندارد و پریود نشدن در زمان‌های خاص طبیعی است. از بین دلایل عقب افتادن قاعدگی می‌توان چند مورد مهم زیر را توضیح داد.

متخصص زنان اصفهان | عفونت زنان عارضه ای دردسر ساز

  • استرس و عقب افتادن پریود

استرس شدید، تولید هورمون گنادوتروپین (GnRH) را مختل می‌کند. این هورمون مسئول تنظیم تخمک‌گذاری و چرخه قاعدگی است. استرس روانی و جسمی هر دو باعث به عقب افتادن پریود می‌شوند.

اما میزان استرسی که پریود را نامنظم کند باید زیاد باشد و فقط سپری کردن یک روز بد نمی‌تواند قاعدگی را مختل کند. یکبار عقب افتادن پریود به علت یک موقعیت استرس‌زا امری طبیعی است. با این‌حال، اگر تحت استرس طولانی مدتی هستید و بیش از یکبار پریودتان عقب می‌افتد، حتما به دکتر متخصص زنان اصفهان مراجعه کنید.

 

  • ورزش شدید

فعالیت‌های ورزشی شدید، تغییرات هورمون‌های هیپوفیز و تیروئید را به دنبال دارد. این هورمون‌ها بر تخمک‌گذاری و قاعدگی اثر دارند. ورزش کردن به مدت یک یا دو ساعت در روز نباید بر چرخه قاعدگی شما تاثیر بگذارد. اما انجام ورزش سخت با ساعت‌های زیاد در طول روز، این تغییرات هورمونی را ایجاد می‌کند.

نیاز های فیزیکی بدن شامل چیست؟

هنگام پریودی به نیازهای فیزیکی بدن خود بیشتر دقت کنید. از جمله:

  1. بهینه سازی رژیم غذایی با مواد غذایی انرژی زا
  2. حرکات مختلف کششی که استرس عضلانی را کاهش می‌دهند.
  3. آزمایش خون برای بررسی میزان آهن خون، ویتامین، تعادل هورمونی، کم آبی و مشکلات مشابه.
  4. اگر هم جزو کسانی هستید که از PMS رنج می‌برید، دکتر سندرم پیش از قاعدگی می‌تواند با تجویز دارو و رژیم غذایی مناسب، شدت علائم شما و دردهایتان را کمتر کند.

متخصص زنان اصفهان | 
عقب افتادن پریود

چه بیماری‌هایی بر عقب افتادن پریود تاثیر می‌گذارند؟

بیماری‌های مزمن بر چرخه قاعدگی اثرگذار هستند. بعضی از آن‌ها به برهم زدن تعادل هورمون‌های بدن می‌انجامند که در نهایت در چرخه پریود اختلال ایجاد می‌کند. اگر به بیماری‌های زیر مبتلا هستید، احتمال به عقب افتادن پریود شما وجود دارد.

شرایط خاصی از بدو تولد مانند، سندرم ترنر معمولا پریود و بارداری را دچار مشکل می‌کند. این صفات ارثی اغلب با آمنوره (قطع قاعدگی) همراه هستند.

علل ساختاری عقب افتادن پریود

مشکلات اندام‌های جنسی نیز باعث آمنوره می‌شوند. از جمله:

  1. زخم شدن رحم
  2. شکل و ساختار غیر‌معمول واژن
  3. کمبود اندام‌های تولید مثلی

متخصص زنان اصفهان | اثر واژینیسموس در بارداری

عقب افتادن پریود و بارداری

زمانی که پریودتان عقب می‌افتد، صبر کنید. چند روز به خود زمان دهید تا مطمئن شوید این اتفاق به خاطر اشتباه محاسباتی شما رخ نداده باشد. پزشکان در مرحله اول دادن تست بارداری را پیشنهاد می‌کنند. می‌توانید در خانه یا مطب دکتر، تست بارداری را انجام دهید. اگر مثبت شد، دلیل عقب افتادن پریودتان مشخص می‌شود. شما پریود نشدید، چون باردارید. اما اگر منفی شد، باید بیشتر صبر کرده و دوباره امتحان کنید.

مراجعه به دکتر تصمیم بدی نیست. اگر تصمیم دارید به‌زودی باردار شوید، از این ملاقات برای مشخص کردن روز آن قبل از اقدام به بارداری استفاده کنید. این روش بسیار خوبی برای دنبال کردن وضعیت بدنتان قبل از حاملگی است. این کار به شما اجازه می‌دهد تا بارداری سالمی را تجربه کنید.

اگر آماده باردار شدن نیستید، دکتر به شما کمک می‌کند تا بدنتان سالم بماند و از بارداری نا‌خواسته جلوگیری کنید تا زمانی که تصمیم به بچه دار شدن بگیرید یا هیچوقت برای آن اقدام نکنید.

شیردهی

در زمان شیردهی ممکن است پریود سبک یا آمنوره داشته باشید یا به‌ندرت پریود شوید. به‌ویژه اگر شیردهی تمام کالری مورد نیاز بدن نوزادتان را فراهم کند. بیشتر بانوان بر این باور هستند که شیردهی یکی از روش‌های جلوگیری از بارداری است ولی اصلا این‌طور نیست. حتی اگر در دوران شیردهی پریود نشوید، می‌توانید باردار شوید. اگر برای داشتن فرزند دیگری آماده نیستید، باید از وسایل جلوگیری از بارداری استفاده کنید.

عقب افتادن پریود با ای یو دی

اگر فکر می‌کنید که با آی‌یو‌دی نمی‌توانید باردار شوید، باید اطلاع دهیم که حتی با وجود داشتن آن هم شانس کمی وجود دارد که پریود عقب افتاده شما نشانه بارداری خارج رحمی باشد. حاملگی خارج از رحم گاهی به علت شکل آی‌یو‎‌دی رخ می‌دهد. تست بارداری شما در این مورد احتمالا مثبت نخواهد شد. پزشک با سونوگرافی یا معاینه لگن از این امر مطمئن می‌شود.

متخصص زنان اصفهان | 
جایگذاری انواع آی یو دی

منوپاز یا قطع قاعدگی

منوپاز (menopause) زمانی رخ می‌دهد که تخمدان‌ها تولید تخمک را متوقف کنند و در این صورت پریود قطع خواهد شد. سنی که این اتفاق در خانم‌ها رخ خواهد داد، به‌طور میانگین ۵۱ سال است. شما یکسال پس از آخرین قاعدگی‌تان وارد مرحله منوپاز می‌شوید. پس بی‌نظمی در پریود‌های نزدیک به سال‌های قطع قاعدگی امری کاملا طبیعی است.

چند روز تاخیر در پریود طبیعی است؟

تا زمانی که مطمئن هستید باردار یا بیمار نیستید، یک یا دو بار عقب افتادن قاعدگی اشکالی ندارد. اگر برای ۳ تا ۶ ماه پریود نشدید یا علائم دیگری داشتید، باید به متخصص ارولوژی زنان و زایمان مراجعه کنید. پریود در برخی دختران نوجوان دیر‌تر از بقیه اتفاق می‌افتد. اما اگر تا ۱۶ سالگی پریود نشدید با دکتر زنان خود مشورت کنید..

چه داروهایی باعث عقب افتادن پریود میشود؟

بعضی دارو‌ها مانند، قرص‌های ضد افسردگی، تیروئید، ضد تشنج و شیمی‌درمانی باعث اختلال در چرخه قاعدگی و رخ ندادن پریود می‌شوند. قرص‌های جلوگیری از بارداری مانند، دپو پرورا، پروژسترون، آی‌یو‌دی میرنا و نکسلانون نیز روی چرخه شما تاثیر‌گذار هستند.

انواع مختلف لوازم جلوگیری از بارداری به شکل‌های متفاوت روی چرخه قاعدگی شما اثر می‌گذارند. بعضی از آن‌ها با پریود‌های سنگین، عده‌ای با پریود سبک و تعدادی با آمنوره همراه هستند.

متخصص زنان اصفهان | 
عقب افتادن پریود.

چه زمانی به پزشک مراجه کنیم؟

عقب افتادن پریود هر چند وقت یکبار مساله مهمی نیست. اما اگر بیش از یکبار پریودتان عقب افتاد یا پریود عقب افتاده با علائم غیر عادی همراه بود، باید به یک دکتر قاعدگی مراجعه کنید. از جمله این علائم باید موارد زیر را نام ببریم:

  • سردرد شدید یا جدید
  • تاری دید
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • تب
  • ریزش مو
  • ترشح مایعات از سینه یا تولید شیر
  • افزایش رشد مو

تشخیص پزشک

پزشکتان ممکن است یک معاینه لگنی را برای بررسی مشکلات احتمالی انجام می‌دهد. چون علل پریود نشدن متفاوت و زیاد هستند، شاید به بررسی و آزمایش‌های بیشتری نیاز باشد. موارد زیر چند نمونه از این آزمایش‌ها است:

  1. تست حاملگی
  2. تست عملکرد غده تیروئید
  3. تست عملکرد تخمدان
  4. آزمایش پرولاکتین
  5. آزمایش هورمون‌های مردانه
  6. سونوگرافی یا اشعه ایکس

 

مطالب خواندنی دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان :