ماساژ پرینه و مزایای آن
ماساژ پرینه به آماده شدن ماهیچه های لگن (در ناحیه بین واژن و مقعد) برای کشش در هنگام زایمان طبیعی کمک می کند. ماساژ منظم پرینه ممکن است خطر پارگی و بخیه، زخم، اپیزیوتومی، بی اختیاری ادرار یا مدفوع بعد از زایمان و درد پرینه پس از زایمان را کاهش دهد. یادگیری ماساژ پرینه آسان است و یک یا دو بار در هفته در آخرین ماه بارداری کمتر از 10 دقیقه طول می کشد.در این مطلب سایت دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان قصد داریم درباره ماساژ پرینه و مزایای آن بحث کنیم.
ماساژ پرینه چیست؟
ماساژ پرینه یک روش آماده سازی بافت های پرینه ( ناحیه بین واژن و مقعد ) برای زایمان طبیعی است. ماساژ این ناحیه کف لگن در هفته های قبل از تولد نوزاد شما می تواند به نرم شدن بافت های کشیده شده هنگام تولد نوزاد کمک کند. می توانید خودتان ماساژ پرینه انجام دهید، یا می توانید از شریک زندگی خود بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. ماساژ پرینه همچنین می تواند در حین زایمان انجام شود تا ناحیه شل بماند تا به جای پارگی کشیده شود.
چندین دهه تحقیقات در مورد مزایای ماساژ پرینه وجود دارد. با وجود مزایای اثبات شده، هرچند، به طور معمول توسط پزشکان و ماماها توصیه نمی شود. ممکن است ارائه دهنده خدمات درمانی شما آن را مطرح نکند. بنابراین اگر به ماساژ پرینه علاقه دارید، در مورد آن سوال کنید.
مزایای ماساژ پرینه
از مزایای ماساژ پرینه می توان به طور بالقوه کاهش آسیب به لگن – ماهیچه هایی که از اندام های تناسلی، روده و مثانه حمایت می کنند، اشاره کرد. به طور خاص، ماساژ پرینه ممکن است به شما در جلوگیری از موارد زیر کمک کند:
- اپیزیوتومی
- پارگی و بخیه های پرینه
- زخم
- بی اختیاری ادرار یا مدفوع پس از زایمان
- درد پرینه پس از زایمان
ماساژ پرینه به ویژه برای زنانی که اولین زایمان طبیعی خود را انجام می دهند یا با عضلات بسیار محکم کف لگن (به عنوان مثال به دلیل اپیزیوتومی قبلی یا پارگی) مفید بوده است.
هنگامی که در مرحله دوم زایمان (اغلب همراه با استفاده از کمپرس گرم) انجام می شود، نشان داده شده است که ماساژ پرینه باعث کاهش چشمگیر آسیب ناشی از پرینه، مانند پارگی درجه 3 و 4 می شود.
تمرین ماساژ پرینه همچنین فرصتی است برای تمرین مهارتهای آرامش بخش هنگام زایمان و تمرکز بر ناحیه ای که در هنگام زایمان کشیده می شود. زنانی که در اواخر بارداری و هنگام هل دادن ماساژ پرینه انجام می دهند، احساس می کنند که زایمان خود را بیشتر تحت کنترل دارند.
زمان مناسب برای شروع ماساژ پرینه
زمان مناسبی برای شروع ماساژ پرینه در سه ماهه سوم بارداری، حدود 34 هفته بارداری است. یک یا دو بار در هفته تا زمانی که نوزاد شما به دنیا می آید زمان موثری است، اگرچه می توانید هر روز ماساژ پرینه را انجام دهید.
ماساژ پرینه نباید به هیچ وجه ضرری داشته باشد و انجام آن آسان است. یک مطالعه روی بیش از 700 زن گزارش کرد که اکثریت آن را قابل قبول می دانند. در زایمان بعدی دوباره این کار را انجام می دهند و آن را به دیگران توصیه می کنند. با این حال، بسیاری گزارش دادند که ماساژ می تواند ناراحت کننده باشد و حتی باعث احساس سوزش دردناک در چند هفته اول شود. در هفته دوم یا سوم، ماساژ راحت تر شد و زنان تنفس و استراحت را از طریق حرکات کششی آموختند، عملی که در طول زایمان مفید یافتند. اگر ماساژ پرینه را امتحان می کنید و برای شما ناراحت کننده است، ممکن است بخواهید هفته ای یک بار این کار را انجام دهید و سپس به تدریج جلسات خود را افزایش دهید.
برخی از خانمها می گویند برای انجام ماساژ پرینه خود راحت ترند تا اینکه شرکای خود این کار را انجام دهند زیرا آنها می خواهند کنترل کنند که چگونه از لمس محکم یا ملایم استفاده می شود. دیگران می گویند ترجیح می دهند شریک زندگی خود را ماساژ دهد و از به اشتراک گذاشتن تجربه صمیمی لذت ببرند.
روغنها و ژلهای ماساژ پرینه
روغنها یا ژلهای ماساژ با مرطوب کردن ناحیه پرینه و کشسانی بیشتر آن، به فرایند ماساژ کمک می کنند. این روغن های طبیعی برای ماساژ پرینه توصیه می شود:
- روغن ویتامین e
- روغن نارگیل
- روغن بادام شیرین
- روغن آفتابگردان
- روغن های گیاهی مانند روغن زیتون
با این حال، این نگرانی وجود دارد.که برخی از این روغن ها ممکن است خطر واژینیت و تحریک واژن را افزایش دهند. روان کننده های محلول در آب، مانند ژله k-y، گزینه دیگری است. اما ممکن است بافت واژن را به مرور تحریک کند. همچنین ژلهایی که مخصوص ماساژ پرینه ساخته شده اند وجود دارد. از پزشک خود بخواهید که از روغن یا ژل ماساژ استفاده کند.