تاثیر واژینیسموس در بارداری و زایمان
یکی از مسائلی که همیشه ذهن زوجهای درگیر با بیماری واژینیسموس را به خود مشغول میکند، بارداری در صورت داشتن واژینیسموس است. همانطور که قبلا در مقالات دیگر صحبت کردیم، واژینیسموس به انقباضات شدید عضلات دهانه واژن گفته می شود که مانع از ورود آلت تناسلی مرد به داخل واژن می شود. حال که امکان برقراری رابطه جنسی وجود ندارد، آیا می توان با این شرایط باردار شد، آیا امکان زایمان وجود دارد؟ با ما همراه باشید تا پاسخ به این سوالات شما را در این مقاله بدهیم. شما می توانید جهت دسترسی به بخشهای مختلف مقاله از فهرست زیر کمک بگیرید.
واژینیسموس به انقباضات شدید و غیرارادی عضلات دهانه رحم و کف لگن در خانم ها گفته می شود. شدت این انقباضات می تواند در افراد مختلف، متفاوت باشد. برخی از خانمهای مبتلا به واژینیسموس در حین رابطه جنسی درد بسیار زیادی تحمل می کنند و این رابطه، اصلا برای آنها لذتبخش نیست. بعضی از زنان، به هیچ وجه اجازه دخول را نمی دهند. در بعضی از خانمها هم این انقباضات آنقدر شدید است که نه تنها امکان رابطه جنسی وجود ندارد بلکه پزشک متخصص زنان امکان معاینه لگنی را هم برای آنها ندارد.
واژینیسموس می تواند به مسائل و مشکلات روانی یا مشکلات جسمی مربوط باشد.
علتهای روانی واژینیسموس
در تعدادی از مبتلایان به واژینیسم، ترس از رابطه جنسی، ترس از بارداری، ذهنیت های منفی نسب به رابطه با جنس مخالف و سابقه رابطه جنسی بد قبلی یا تجاوز، علت واژینیسموس شمرده می شود. در این افراد واژینیسموس در اولین روابط جنسی خود را نشان می دهد.
علتهای جسمی بیماری
برخی از خانمها در ابتدا مشکلی با رابطه جنسی ندارند، اما بعد از زایمان، بعد از جراحی های لگن، در سنین بالا و یائسگی و بعد از عفونتهای واژینال به این بیماری مبتلا می شوند. در این افراد انقباضات شدید جسمی، به دلیل خشکی واژن، زخم های ریز یا درشت در دهانه ورودی واژن است که منجر به انقباضات غیر ارادی عضلات کف لگن می شود.
علائم واژینیسموس
زنانی که دچار واژینیسموس هستند دخول سختی دارند. حتی در برخی زنان شدت انقباض عضلات واژن به حدی است که دهانه واژن به طور کامل مسدود شده و دخول غیر ممکن می شود. همچنین موقع نزدیکی علائم زیر بروز می کند:
- تیر کشیدن واژن
- درد شدید و سوزش واژن
- خونریزی و بروز پارگی در دهانه واژن به دلیل اصرار بر دخول
- برخورد آلت مردانه با دیوار آجری
- سفت شدن عضلات زیر شکم و درد شدید
- عدم امکان ورود هر چیزی به واژن مثل انگشت یا تامپون
- درد و انقباض موقع انجام معاینات لگنی توسط پزشک متخصص زنان
- این علائم با پایان تلاش برای دخول کاملا برطرف می شود و عضلات واژن به حالت عادی بر می گردند.
عوارض واژینیسموس
مهمترین و اولین عارضه این بیماری اختلافات زوجین و عدم دخول است که در بسیاری موارد به دلیل ناآگاهی از وجود واژینیسموس و قابل درمان بودن آن، منجر به طلاق می شود. به علاوه مواردی مثل:
- عدم امکان معاینات لگنی
- عدم امکان معاینه لگن موقع بارداری و تاثیر واژینیسموس در بارداری
- درد موقع نزدیکی
- ترس شدید از دخول
- مشکل شدن باروری
- از بین رفتن اعتماد بنفس در زنان
- بی میلی جنسی در زنان
- از دیگر عوارض واژینیسموس هستند که با درمان این بیماری می توان از ادامه این مشکلات جلوگیری و زندگی عادی را به زوجین باز گرداند.
واژینیسموس و اقدام به بارداری
بسیاری از افراد این تصور را دارند که واژینیسموس مانع بارداری است و برای بارداری باید حتما دخول انجام شود، اما حقیقت چیز دیگری است. برای بارداری تنها نیاز است که اسپرمهای مرد در زمان تخمک گذاری وارد واژن شده و پس از آن از دهانه رحم گذشته و عمل لقاح انجام شود. از آنجایی که عمر اسپرم در فضای آزاد حدود سی دقیقه است، می توان اسپرم را با استفاده از سرنگ وارد واژن کرد.
اسپرم در داخل فضای واژن و رحم می تواند تا پنج روز هم زنده بماند. به همین دلیل این روش می تواند یکی از روشهای موفقیت آمیز برای بارداری با واژینیسموس باشد. البته زنان مبتلا به واژینیسموس در طی فرایند بارداری و زایمان هم با مشکلات مختلفی مواجه هستند که در ادامه به آنها می پردازیم.
واژینیسموس و دوران بارداری
وجود واژینیسموس می تواند در دوران بارداری هم مشکلاتی ایجاد کند. از مهمترین مشکلات می توان به عدم انجام کامل معاینات لگنی اشاره کرد. انجام سونوگرافی واژینال برای این دسته از زنان باردار وجود ندارد و بدون شک باید تعداد معاینات لگنی و جلسات ویزیت را کاهش داد.
واژینیسموس و زایمان
یکی از بزرگترین ترسهای خانمهای مبتلا به واژینیسموس این است که آیا امکان زایمان طبیعی برای آنها وجود خواهد داشت یا خیر؟
جواب این است که در هنگام زایمان با ترشح هورمونها دهانه واژن بصورت غیرارادی بیشتر از حد معمول باز می شود و به همین دلیل این افراد در داشتن زایمان طبیعی مشکلی نخواهند داشت. بعلاوه در زایمان طبیعی می توان از بیحسی اپیدورال هم استفاده کرد که در کاهش درد زایمان و آسانتر شدن فرایند زایمان بسیار موثر هستند.
آیا زایمان طبیعی باعث درمان واژینیسموس می شود؟
همانطور که قبلا توضیح دادیم علت واژینیمسوس تنگ بودن دهانه واژن نیست. بلکه غیر ارادی بودن انقباضات عضلات کانال واژن است. به همین دلیل بعد از زایمان طبیعی باز هم این انقباضات ادامه خواهند داشت و عضلات مجددا بصورت غیرارادی مانع برقراری رابطه جنسی کامل می شوند. تنها راه درمان واژینیسموس این است که با مراجعه به متخصص زنان اصفهان ، اقدام به رفع مشکل این درمان کنید. در اصل تحت فشار گذاشتن عضلات و حتی زایمان طبیعی به هیچ وجه نمی تواند درمانی برای این بیماری باشد.
برخلاف ادعاهایی که می شود زایمان طبیعی و عبور نوزاد از کانال واژن بندرت موجب ایجاد واژینیسموس می شود. واژینیسموس یکی از عوارض بسیار نادر زایمان طبیعی می باشد. یعنی زخمهای ریز هنگام خروج نوزاد موجب این بیماری نمی شوند و از این بابت نگران نباشید.
در انتها فراموش نکنید که واژینیسموس هم یک بیماری مثل بیماریهای دیگر است و می توان آن را با استفاده از روشهای نوین علمی به راحتی درمان کرد. اگر چه می توان در سه ماه اول بارداری هم برای درمان این بیماری اقدام نمود اما توصیه می شود این بیماری قبل از فرایند بارداری درمان شود. مخصوصا اینکه امروزه روشهای جدیدی برای درمان این بیماری وجود دارد.