زایمان طبیعی اصفهان یک امر فیزیولوژیک است که مادر باردار بهصورت طبیعی و با فعالیتهای منظمی که در دوران بارداری خود دارد، میتواند زایمان خوبی داشته باشد؛ اما درد زایمان طبیعی برای همۀ زنان نگرانکننده است به همین دلیل مادران باردار برای انتخاب زایمان تردید دارند و درک مراحل اولیه از این نوع زایمان برای همۀ زنان مهم است.
زمان دقیق انجام زایمان به شکل طبیعی مشخص نیست و زمانی را که پزشک برای زایمان در نظر میگیرد حدودی است و حتی ۲ تا ۳ هفته امکان دارد زایمان زودتر انجام شود.
مراحل انجام زایمان طبیعی
زایمان طبیعی به سه مرحله تقسیم میشود:
مرحله اول
در این مرحله دردهای مادر کمکم شروع میشود و تا زمانی که دهانۀ رحم کاملا باز شود، ادامه دارد.
مرحله اول زایمان خود به سه فاز تقسیم میشود:
• دردهای ابتدائی
• دردهای فعال
• مرحلۀ انتقالی
دردهای ابتدائی از مرحله اول
دهانه رحم نازک شده و دردهای مادر شروع میشود، اما برای مادر این درد نسبت به مراحل بعدی که خواهد داشت، قابل تحملتر است زیرا دهانۀ رحم به آرامی باز میشود.
دردهای فعال
این مرحله برای زمانیست که دهانۀ رحم از ۴ به ۷ سانتیمتر میرسد. زمانی که رحم تا ۶ سانتیمتر باز میشود انقباضات شدیدتر شده، درد بیشتر میشود و مادر احساس گرما میکند.
مرحله انتقالی
این مرحله زمانیست که دهانۀ رحم از ۸ تا ۱۰ سانتیمتر باز میشود. که بیشترین درد را مادر در این زمان احساس میکند. این زمان طولانی نیست (۲۰ تا ۹۰ دقیقه) طول میکشد، که در این زمان جنین به روده مادر فشار میآورد و مادر باردار آمادۀ زایمان است.
مرحله دوم
در این مرحله دهانۀ رحم مادر کاملا باز شده و جنین خارج میشود. پزشک از مادر میخواهد که زور بزند. انقباضات رحمی و زور زدن مادر باعث پایین آمدن سر نوزاد میشود و سر نوزاد در دهانۀ رحم قرار میگیرد و پزشک با مکش، خون و مخاط رحم را از بینی نوزاد خارج میکنند. سپس شانه، کتف و قسمتهای دیگر بدن نوزاد خارج میشود.
مرحله سوم
این مرحله مربوط به خروج نوزاد و جفت است. بعد از به دنیا آمدن نوزاد جفت از دیواره رحم جدا شده و از واژن خارج میشود. مدت زمانی که جفت خارج میشود بین ۵ تا ۳۰ دقیقه است.
برای مادرانی که برای بار اول باردار میشوند و قصد انجام زایمان طبیعی دارند، زایمان آنها ۱۲ تا ۱۶ ساعت طول میکشد تا دهانۀ رحم کاملا باز شود، اما مادرانی که برای بار دوم زایمان طبیعی را انجام میدهند ۵ تا ۶ ساعت زمان خواهد برد. میزان باز شدن دهانۀ رحم را پزشک در هنگام درد مادر مورد بررسی قرار میدهد تا زمان زایمان مشخص شود.
روش های زایمان طبیعی
فواید زایمان طبیعی
زایمان طبیعی روندی طبیعیست که سیستم بدنی مادر در این زایمان دستکاری نشده و نوزاد از کانال طبیعی خارج میشود، به همین دلیل برای مادر و نوزاد بهتر است.
درد زایمان طبیعی تا چند ساعت قبل از زایمان و در حین زایمان به طول میانجامد و بعد از زایمان مادر خیلی زود به حالتِ قبل خود برمیگردد؛ اما در سزارین درد مادر تا بعد از زایمان همچنان ادامه دارد؛ همچنین خونریزی حین این زایمان خیلی کمتر از سزارین است.
زایمان به روش طبیعی به جنین این امکان را میدهد که در روزهای پایانی بیشترین رشد سلولهای مغزی، سیستم تنفسی و همچنین کبد را داشته و جنین رشد خود را به خوبی تکمیل کرده باشد.
در نوع طبیعی زایمان Bonding
در نوع طبیعی زایمان Bonding (هم آغوشی مادر و نوزاد) در همان لحظه امکانپذیر است و مادر باردار میتواند نوزاد خود را شیر دهد. فشاری که روی قفسه سینه نوزاد است بهدلیل خروج مایع از ریههای او در تنفس نوزاد بسیار کمک میکند.
اگر در زمان بارداری، مادر باردار به کلاسهای دوران بارداری همچون ورزش، تغذیه و خودمراقبتی خود توجه کرده باشد، زایمان بیولوژیک یا طبیعی موفقی خواهد داشت.
در سزارین به دلیل برش بزرگی که بر روی شکم مادر داده میشود نیاز به مراقبت بیشتری دارد تا جای برش عفونت نکند. یکی از عوارض سزارین را میتوان به چسبندگی داخل شکم یا جای برش اشاره کرد.
همانطور که میدانید توصیه بسیاری از پزشکان به خانمهای باردار انجام زایمان طبیعیست؛ چراکه این روش مزایای زیادی برای مادر و نوزاد دارد که برای شما ذکر خواهیم کرد:
کودک طی آن باکتریهای مفید را دریافت میکند.
مایعات وارد شده به ریه نوزاد در زایمان طبیعی کاملا خارج میشود.
بهطور کلی از خطرات و عارضههای جراحی در امان میمانید.
شیردهی سریعتر و موفقتر نسبت به مادرانی که سزارین انجام میدهند، خواهید داشت.
در بارداریهای بعدی عارضههای بسیار کمتری را تجربه خواهید کرد.
خطر ابتلا به چاقی و آسم را در کودک خود کاهش میدهید.
عارضههای زایمان به مراتب کمتر از کسانی که سزارین انجام میدهند، تجربه خواهید کرد.
هزینه کمتری برای این نوع از زایمان پرداخت میکنید.
عوارض احتمالی
انجام زایمان به هر روشی که باشد ممکن است عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی به همراه داشته باشد؛ اما در زایمان طبیعی این عوارض خیلی زودتر از زایمان سزارین برطرف میگردد. عوارض کوتاه مدت برای مثال درد شدید، انقباضهای رحم و فشارخون بالا است.
افتادگی رحم و مثانه یا حتی تشدید هموروئید از عوارض آن نیست؛ بلکه این بیماریها مربوط به دوران بارداری در اثر بارداریهای پیدرپی یا ورزش نکردن است. البته افرادی که هموروئید داشته باشند به دلیل فشار زیاد و خونریزی زایمان بیولوژیک به آنها توصیه نمیشود.
دکتر فهمیه ثابت
متخصص زنان اصفهان
جهت کسب اطلاعات تماس به بخش تماس سایت مراجعه کنید.