مصرف فولیک اسید در بارداری
پزشکان مصرف مصرف فولیک اسید در بارداری و حداقل یک ماه پیش از بارداری را ضروری میدانند. فولیک اسید که فرمی ساختگی از ویتامین b۹ است و فولات نیز نامیده میشود، نقشی اساسی در شکلگیری لولههای عصبی جنین دارد و میتواند از بسیاری نقصهای مادرزادی جلوگیری کند. در این مطلب با دلایل و میزان مصرف فولیک اسید و مواد غذایی حاوی آن آشنا شوید.
دلایل مصرف فولیک اسید
فولیک اسید در رشد سیستم عصبی جنین نقش کلیدی بازی میکند و از پیدایش نقصهای لولۀ عصبی مانند مشکلات بسیار جدی مغزی مثل آنانسفالی و مشکلات نخاعی مانند اسپینا بیفیدا در جنین پیشگیری میکند. توسعۀ سیستم عصبی جنین در مراحل بسیار ابتدایی بارداری رخ میدهد، حتی پیش از زمانی که فرد متوجه شود باردار است. به همین دلیل، باید پیش از تلاش برای باردار شدن مصرف فولیک اسید را شروع کرد.
خطر پیدایش نقصهای لولۀ عصبی جنین در زنانی که مصرف میزان توصیهشدۀ فولیک اسید را حداقل یک ماه پیش از بارداری آغاز میکنند و در طول سه ماهۀ اول نیز به مصرف آن ادامه میدهند به میزان چشمگیری کاهش پیدا میکند. همچنین برخی از تحقیقات نشان میدهد که مصرف فولیک اسید ممکن است به کاهش خطر سایر نقصهای مادرزادی مانند شکاف لب، شکاف کام و برخی از انواع خاص مشکلات قلبی نیز کمک کند. همچنین ممکن است خطر مسمومیت بارداری را کاهش دهد. مسمومیت بارداری یک مشکل جدی مرتبط با فشار خون است که حدوداً در ۵ درصد از زنان باردار رخ میدهد.
| متخصص زنان اصفهان | دکتر فهیمه ثابت | بدن شما به این مادۀ مغذی برای تولید گلبولهای قرمز و پیشگیری نوع خاصی از کمخونی نیاز دارد. همچنین فولیک اسید برای تولید، ترمیم و کارکرد dna ضروری است. مصرف میزان کافی فولیک اسید به خصوص برای رشد سریع جفت و کودکتان مهم است. علائم کمبود فولیک اسید ممکن است خیلی محسوس نباشد. ممکن است اسهال، کمخونی، بیاشتهایی، از دست دادن وزن، ضعف، درد در ناحیۀ زبان، سردرد، تپش قلب یا تندمزاجی را تجربه کنید. اما در بیشتر موارد کمبود فولیک اسید هیچ علامتی ندارد و میزان کافی فولیک اسید لازم برای رشد جنین به او نمیرسد. به همین دلیل پزشکان مصرف میزان مشخص فولیک اسید را به صورت روزانه در زنان باردار توصیه میکنند.
منابع غذایی حاوی فولیک اسید
مواد غذاییای که به صورت طبیعی فولات دارند، منبع قابل اتکایی برای تأمین فولیک اسید مورد نیاز بدن نیستند. محققان اثبات نمودهاند که بدن، مکملهای فولیک اسید را بهتر از مواد غذایی حاوی فولات جذب میکند. همچنین ممکن است به علت نگهداری مواد غذایی یا هنگام آشپزی، فولات موجود در مواد غذایی از بین برود. بنابراین اگر شما مواد غذایی سرشار از فولات مصرف میکنید، نمیتوانید آنها را جایگزینی برای مصرف روزانۀ فولیک اسید در نظر بگیرید؛ اگرچه به جبران کمبود ویتامین b۹ کمک خواهد کرد. مواد غذاییای که منبع خوبی از فولات محسوب میشود عبارتند از:
- عدس
- آووکادو
- مرکبات و آب مرکبات
- لوبیا، نخودفرنگی و آجیل
- سبزیجاتی که دارای رنگ سبز تیره هستند مانند بروکلی، اسفناج، کلمپیچ، برگهای شلغم، بامیه، کلم بروکسل یا کلم فندقی و مارچوبه
دکتر فهیمه ثابت
متخصص زنان اصفهان
جهت مشاهده صفحه اینستاگرام دکتر فهیمه ثابت کلیک کنید.
بیشتر بخوانید :