حاملگی با وجود عارضه فیبروم

آیا حاملگی با فیبروم امکان پذیر است؟ در صورت وجود میوم حاملگی و زایمان موفق انجام می شود؟ فیبروم توده ای است که بر روی دیواره رحم رشد می کند و یکی از بیماری های شایع در میان زنان به شمار می رود. فیبروم می تواند در اندازه های متفاوتی در رحم ایجاد شود که اغلب با استفاده از سونوگرافی قابل مشاهده است. امکان بارداری با فیبروم وجود دارد. به طور کلی سه دسته اصلی فیبروم رحمی وجود دارد:

  • فیبروم سروزال

این فیبروم ها بیرون از رحم و در درون حفره شکمی رشد کرده و می تواند از نظر اندازه متفاوت باشد. این فیبروم ها می توانند بسیار غول آسا و بزرگ شوند. علائم آن می تواند نفخ، فشار به مثانه و تکرر در ادرار باشد.

  • فیبروم اینترامورال

فیبروم اینترامورال در دیواره رحمی رشد می کند و در همان دیواره نیز باقی می ماند. این فیبروم ها معمولا علائمی ندارند تا به مرحله بحرانی خود برسند. معمولا فشار زیادی برای رشد ندارند و اگر به سمت حفره شکمی رشد کنند تبدیل به فیبروم ساب سروزال می شوند. با رشد فیبروم به سمت حفره رحم درد و خونریزی در دوره قاعدگی افزایش پیدا می کند.

  • فیبروم ساب موکوزال

فیبروم های ساب موکوزال معمولا اغلب در نزدیکی حفره رحم قرار دارند و حتی قطر 2 تا 3 سانتی آن نیز می تواند خونریزی شدید قاعدگی و درد ایجاد کند زیرا رگ های خونی سطحی فیبروم می تواند در حین قاعدگی نیز پاره شود. خونریزی زیاد در این دوران می تواند موجب بستری شدن بیمار و حتی تزریق خون به او شود.

متخصص زنان اصفهان | جراحی برداشت میوم رحمی در خانم 42 ساله

ارتباط وجود فیبروم با سرطانی شدن توده

گاهی فیبروم ها می توانند به صورت خوشه های فیبروم ظاهر شوند و گاهی نیز به صورت تنها بروز کنند. در 99 درصد مواقع فیبروم توده ای خوش خیم است و همچنین بر اساس تحقیقات صورت گرفته هیچ ارتباط معناداری بین وجود فیبروم و سرطان رحم وجود ندارد. دلایل ایجاد فیبروم ناشناخته است و البته یکی از نظریات پزشکی حوزه زنان فیبروم را حاصل رشد غیر عادی سلول های عضله رحم در اثر ترشح غیر عادی هورمون های استروئیدی مانند استروژن و پروژسترون می دانند.

در دوران بارداری نیز به دلیل بالا رفتن سطح هورمون های استروژن و پروژسترون زنان اغلب حاملگی با فیبروم را تجریه می کنند. همچنین تجربه فیبروم در دوران یائسگی نیز به ندرت اتفاق می افتد. یکی دیگر از عوامل وجود فیبروم عامل ژنتیک می باشد. معمولا زنانی که یکی از بستگان نزدیک مانند خواهر، مادر و یا مادربزرگ شان دچار فیبروم رحم باشند امکان تجریه حاملگی با فیبروم در آن ها نیز افزایش می باید.

آیا می توان از ایجاد فیبروم جلوگیری کرد؟

از آنجایی که تا به الان دلیل قطعی برای ایجاد فیبروم وجود دارد بنابراین روشی برای پیشگیری از آن نیز یافت نشده است. البته مواردی چون :

  • بارداری به موقع
  • انجام ورزش مرتب و فعالیت های بدنی
  • تغذیه درست و سالم
  • رعایت بهداشت در زنان

می تواند در جلوگیری از ابتلا به فیبروم بسیار موثر باشد.

متخصص زنان اصفهان | آیا با وجود میوم می توان باردار شد ؟.

عوارض فیبروم ها در دوران بارداری

بزرگترین نگرانی در دوران بارداری این است که آیا فیبروم احتمال زایمان زودرس یا سقط جنین را افزایش می دهد؟ اگرچه بیشتر زنان مبتلا به فیبروم در دوران بارداری عوارضی را تجربه نمی کنند، اما تا یک سوم از زنان باردار دچار درد شکمی می شوند که همراه با خونریزی سبک واژن است. بیشتر پزشکان این روش را با توصیه استراحت یا سایر اقدامات برای مدیریت علائم درمان می کنند.

همچنین، فیبروم ها می توانند موقعیت کودک را در رحم تغییر دهند. این امر می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس و زایمان سزارین را افزایش دهد. نحوه مدیریت فیبروم بستگی به وضعیت منحصر به فرد شما و توصیه های پزشک متخصص زنان اصفهان  دارد.

بسته به شدت فیبروم در دوران بارداری، ممکن است خطرات دیگری نیز داشته باشد، اما بیشتر مطالعات نشان می دهد که این موارد نادر است. فیبروئیدها به طور کلی ممکن است باعث موارد ذیل گردند؛

  • مشکلات رشد جنین
  • ناهنجاری های جنین
  • مشکلات جفت
  • خونریزی شدید بعد از زایمان

اغلب مادرانی که دارای فیبروم هستند تحت زایمان سزارین قرار خواهند گرفت.

نکات مهم درباره جراحی فیبروم رحم

استفاده از جراحی در مواردی چون فیبروم رحم می تواند یک راه درمان باشد. در مواردی چون سقط مکرر به دلیل محل قرار گیری فیبروم رخ داده است و امکان حاملگی با فیبروم وجود ندارد استفاده از یکی از روش های جراحی ناگزیر است.

از دید دکتر فهیمه ثابت جراح و متخصص زنان اصفهان روش های جراحی می تواند موجب کاهش درد، خونریزی شود و امکان باردار شدن را نیز در فرد بیشتر کند. توصیه می شود که قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی حتما با پزشک متخصص خود مشورت نمایید تا بتوانید زیرا که انتخاب روش جراحی نیاز به معاینه دقیق پزشک دارد.

متخصص زنان اصفهان | جراحی دکتر فهیمه ثابت و رحم میوماتوز

خونریزی فیبروم ها در بارداری

یکی از خطرات فیبروم در بارداری خونریزی در داخل فیبروم‌ها است. خونریزی فیبروم با درد ناگهانی و شدید شکمی و تب در بارداری همراه است. به همین دلیل ممکن است خونریزی فیبروم به اشتباه آپاندیسیت یا پارگی تخمدان تشخیص داده شود و  مجبور به جراحی غیر ضروری شوید. این خونریزی می تواند باعث زایمان زودرس شود. در چنین مواقعی باید از قرصهای تب بر و مسکن زیر نظر پزشک استفاده کرد.

آیا در صورت حاملگی با فیبروم امکان تغییر سایز توده وجود دارد؟

به طور کلی می تواند گفت در صورت حاملگی با فیبروم امکان افزایش سایز توده وجود دارد اما این مشکل در همه موارد اتفاق نمی افتد و استثنا نیز وجود دارد. خطر افزایش رشد فیبروم در سه ماهه اول بارداری بیشتر وجود دارد و در سه ماهه دوم و سوم از میزان این خطر کاسته خواهد شد.

مطالعات نشان می دهد که میوم های کوچک تر از 5 سانتی متر در طی بارداری کمتر بزرگ می شوند و میوم های بزرگتر از 5 سانتی متر در این دوره بیشتر رشد می کنند. همچنین گزارش ها حاکی از آن است که در 90 درصد مواقع فیبروم ها بعد از زایمان کوچکتر شده و اغلب دیگر دیده نمی شوند اما در مادرانی که مصرف پروژسترون بعد از زایمان دارند شانس کوچک شدن فیبروم در آن ها پایین تر است.

مطالب پیشنهادی مرتبط :