مراقبت های بارداری – بخش اول
مراقبت های بارداری | بارداری دوران منحصر به فردی است. اتفاقات این مرحله از زندگی، ممکن است به طور دائمی بر سلامت مادر و نوزاد تأثیر بگذارد. اگر باردار هستید یا قصد دارید حامله شوید، باید درباره کلیه مراحل و بهترین راهکارهای ممکن برای سپری کردن این دوران مطالعه کنید.
در این بخش به موضوعات رابطه جنسی ، تغذیه و افسردگی در دوران بارداری می پردازیم :
مطالب خواندنی و آموزنده متخصص زنان اصفهان دکتر فهیمه ثابت :
- عمل کورتاژ چگونه انجام میشود؟
- مراجعه به پزشک با عارضه پولیپ رحم
- جراحی واژینوپلاستی بعد از زایمان طبیعی
- شایع ترین توده رحم فیبروم رحمی
- متخصص زنان اصفهان
- جراحی کورتاژ تشخیصی و درمانی
- علل و عوامل تبخال تناسلی را بشناسید :
- جراحی برداشت میوم رحمی در خانم 42 ساله
- راهکارهایی برای بهبود برقراری اولین رابطه جنسی
- دلایل ترشحات رنگی و غیر طبیعی واژن
رابطه جنسی در بارداری
رابطه جنسی در بارداری امری طبیعی و اجتنابناپذیر است. در طول دوره حاملگی، بدن شما به طرز شگفتانگیزی تغییر میکند. این تغییرات، علاوه بر ظاهر، عملکرد داخلی بدن و ترشحات هورمونی را نیز تحت تأثیر خود قرار میدهند. تمایلات جنسی بسیاری از خانمهای باردار به شکل قابل توجهی متحول شده و تحت تأثیر حاملگی، افزایش یا کاهش مییابد.
در عین حال، تحولات به وجود آمده در ساختار بدن و روحیات خانمها بر روی همسر و شریک عاطفی آنها نیز تأثیر میگذارد. حاملگی در مجموع به سه مرحله سه ماهه تقسیم بندی میشود. هر یک از این مراحل، دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند.
تمایلات جنسی در بارداری
تمایلات جنسی در بارداری دستخوش تغییر و تحولات قابل توجهی میشود. آگاهی از تغییرات احساسی و فیزیکی دوران حاملگی به شما کمک خواهد کرد این مرحله از زندگی را با آسایش بیشتری سپری کنید. افزایش ترشحات هورمونی ممکن است در برخی خانمها با کاهش تمایل به برقراری رابطه جنسی توأم باشد. احتمال آسیب رساندن به جنین، ممکن است همسر شما را نیز نگران کند. احتمال دارد، این امر کاهش میل جنسی طرف مقابل را نیز به دنبال داشته باشد.
این در حالی است که به واسطه همین تغییر و تحولات و افزایش جریان خون، تمایلات جنسی برخی خانمها به شدت افزایش مییابد. مطالعات نشان میدهند، در این دوران، بسیاری از بانوان ارگاسم بهتری را تجربه میکنند.
-
سه ماهه نخست بارداری
سه ماهه نخست بارداری با احساساتی نظیر خستگی مفرط، تهوع، استفراغ و درددناک شدن پستانها همراه است. مجموع این عوامل در کاهش میل جنسی تأثیرگذار خواهد بود.
-
سه ماهه دوم بارداری
سه ماهه دوم بارداری، زمانی است که احساس تهوع، خستگی و استفراغ به تدریج کاهش مییابد. در این مرحله، فرد به مرور انرژی از دست رفته خود را بازمییابد. به علاوه، احتمال سقط جنین نیز تا حدود زیادی کاهش پیدا میکند. به این ترتیب، در این دوره، خانمهای باردار از لحاظ روحی و جسمی در وضعیت به مراتب بهتری قرار دارند. این امر، در افزایش میل جنسی آنها به شدت موثر خواهد بود.
-
سه ماهه نهایی بارداری
سه ماهه نهایی بارداری با مشکلاتی نظیر افزایش وزن، کمر درد، درد لگن و تورم همراه است. طبیعی است که مجموع این عوامل به انضمام بزرگ شدن شکم و احساس نگرانی برای جنین موجب کاهش میل جنسی میشود. در این دوران، خانمهای باردار بیش از هر چیز به حمایت عاطفی طرف مقابل خود نیاز دارند.
تغذیه در بارداری
مراقبت های بارداری | تغذیه در بارداری، از اهمیت ویژهای برخوردار است. از این طریق، شما علاوه بر تأمین نیازهای خود به شکلگیری بدن نوزاد و برآورده کردن نیازهای او هم کمک میکنید. بنابراین، باید رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین و املاح معدنی را دنبال کنید.
به علاوه، یک خانم باردار باید روزانه چیزی در حدود ۳۵۰ تا ۴۵۰ کالری بیشتر از یک فرد عادی دریافت کند. در این دوران، لازم است تا جای ممکن، از خوردن تنقلات، چیپس و نوشابههای حاوی مواد قندی اجتناب کنید. در عوض، مصرف میوهجات، سبزیجات، حبوبات، غلات و پروتئینها را افزایش دهید.
خوردن پروتئین در بارداری
مواد پروتئینی به شکل قابل توجهی به رشد اندامها و بافتهای بدن نوزاد کمک میکنند. پروتئین از ضروریترین مواد لازم برای شکلگیری مغز جنین به شمار میرود. به علاوه، این ماده در رشد پستانها و رحم مادر نیز به شدت تأثیرگذار است. یک زن باردار، روزانه به ۷۰ تا ۱۰۰ گرم پروتئین نیاز دارد. بهترین منابع تأمین این ماده عبارتند از:
- گوشت قرمز بدون چربی
- گوشت مرغ
- ماهی
- آجیل
- کره بادام زمینی
- پنیر
- حبوبات
خوردن کلسیم در بارداری
کلسیم از اصلیترین موادی است که به رشد استخوانهای جنین کمک کرده و میزان مصرف مایعات بدن را تنظیم میکند. یک زن باردار، روزانه به ۱۰۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارد. بهترین منابع تأمین این ماده عبارتند از:
- شیر
- ماست
- پنیر
- غذاهای دریایی
- سبزیجات دارای برگهای سبز تیره
خوردن اسید فولیک در بارداری
مصرف اسید فولیک، به شکل قابل توجهی در جلوگیری از خطر ابتلا به نقص لوله عصبی تأثیرگذار است. این عارضه، نوعی نقص مادرزاد است که میتواند بر روی مغز و نخاع کودک اثر بگذارد. یک زن باردار، روزانه به ۶۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک نیاز دارد. بهترین منابع تأمین این ماده عبارتند از:
- جگر
- آجیل
- حبوبات خشک
- تخم مرغ
- کره بادام زمینی
- سبزیجات دارای برگ سبز تیره
خوردن آهن دربارداری
آهن به همراه سدیم، پتاسیم و آب میتواند به افزایش جریان خون کمک کند. این امر در بهبود اکسیژنرسانی به جنین موثر خواهد بود. یک زن باردار، روزانه به ۲۷ میلیگرم آهن نیاز دارد. مصرف همزمان ویتامین C موجب افزایش جذب آهن خواهد شد. بهترین منابع تأمین این ماده عبارتند از:
- سبزیجات دارای برگهای سبز تیره
- مرکبات
- نان یا غلات غنی شده
- گوشت گاو یا مرغ بدون چربی
- تخم مرغ
از دیگر مواد لازم در دوران بارداری، میتوان ویتامینهای گروه B، کولین و نمک را نام برد. علاوه بر اینها، توصیه میشود، روزانه حداقل ۸ لیوان آب بنوشید. طبیعی است که کسب مقادیر کافی از ویتامینها و املاح یاد شده از طریق خوردن مواد غذایی کار دشواری است.
استرس وناراحتی دربارداری
افسردگی در بارداری، امر بسیار شایعی است. مطالعات نشان میدهند، یک نفر از هر ده زن باردار به این عارضه دچار میشود. این موضوع، روابط خانوادگی و سلامت مادر و جنین را به شدت تحت تأثیر خود قرار میدهد. با این حال، لازم است بدانید، افسردگی ناشی از حاملگی موضوعی قابل کنترل و درمانپذیر است.
دلایل افسردگی در بارداری
مراقبت های بارداری | تغییر و تحولات هورمونی ناشی از بارداری، مهمترین عامل بروز افسردگی در این مقطع از زندگی است. این تغییرات هورمونی، به شکل قابل توجهی بر عملکرد مغز تأثیر گذاشته و فرد را دچار استرس میکنند. شرایط پیچیده حاملگی، نگرانی از سلامت جنین، تغییرات فیزیکی مادر و سایر دشواریهای معمول زندگی میتوانند این عارضه را تشدید کنند. از اصلیترین نشانههای افسردگی در بارداری میتوان موارد زیر را نام برد:
- تداوم احساس غم و اندوه
- عدم تمرکز
- اختلال در خواب
- بیعلاقگی به انجام فعالیتهای روزمره
- کاهش لذت از امور شادیبخش
- وسواس فکری
- اضطراب
- اختلال در تغذیه
- اختلال در برقراری ارتباط ارزشمند با سایرین
محرکهای افسردگی در بارداری
موارد زیر از اصلیترین محرکهای افسردگی در بارداری به شمار میروند:
- سابقه ژنتیکی
- درمان ناباروری
- سابقه سقط جنین
- رویارویی با عوامل استرسزای محیطی
- سابقه تجربیات ناخوشایندی نظیر جدایی، مرگ یا خشونت
عوارض افسردگی در بارداری
از شایعترین عوارض افسردگی در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- زایمان زودرس
- اختلال در رشد فیزیکی و عصبی جنین
- اختلالات روحی جنین
- احتمال خودکشی
روشهای مقابله عارضه افسردگی در بارداری
بهترین روش درمان افسردگی در بارداری، مراجعه به پزشک متخصص و انجام مشاوره است. امروزه، وجود سایتها و اپلیکیشنهایی نظیر پذیرش ۲۴، کار را ساده کرده است. شما از طریق این اپلیکیشن میتوانید با حاذقترین مشاوران و متخصصان کشور ارتباط برقرار کنید. به علاوه، از عمدهترین روشهای مقابله با افسردگی بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- انجام برخی تمرینات ورزشی
- استراحت و خواب کافی
- ماساژ
- انجام فعالیتهای سازنده مناسب با وضعیت روحی و جسمی
- انجام فعالیتهای هنری مورد علاقه و مناسب با وضعیت روحی و جسمی