آزمایش بتا در بارداری : بتا در هفته پنجم باید چقدر باشد؟

آزمایش بارداری بتا برای تشخیص بارداری و مشکلاتی مانند حاملگی خارج رحمی یا خطر سقط جنین انجام می‌شود. بالا یا پایین بودن عدد بتا می‌تواند اطلاعاتی را در اختیار پزشک قرار دهد. برای آزمایش بتا نیازی به ناشتایی نیست.

اگر قصد بارداری دارید یا به دلیل وجود علائم بارداری به پزشک مراجعه کرده‌اید، احتمالا نام آزمایش بارداری بتا را شنیده‌اید. این آزمایش برای تشخیص بارداری انجام می‌شود. بهتر است قبل از انجام این آزمایش اطلاعات کافی در مورد آن داشته باشید. در ادامه توضیح می‌دهیم که آزمایش بتا چیست؟ در چه مواقعی این آزمایش توصیه می‌شود؟ قیمت آن چقدر است؟ بالا یا پایین‌بودن عدد بتا به چه معناست؟ چگونه می‌توان جواب آزمایش را تفسیر کرد؟ برای این آزمایش نیاز به چه آمادگی است و چرا این آزمایش باید دوباره تکرار شود؟

درصورتی‌که علائم مربوط به بارداری را دارید یا آزمایش بارداری بتا را انجام داده‌اید، باید برای تفسیر آزمایش و بررسی علائم به دکتر متخصص زنان اصفهان مراجعه کنید.


با ما همراه باشید با مطالب آموزنده و پیشنهادی دکتر فهیمه ثابت متخصص زنان اصفهان :


متخصص زنان اصفهان | آزمایش بتا در بارداری .

آزمایش بارداری بتا چیست؟

اگر باردار هستید یا قصد بارداری دارید، در مورد آزمایش بارداری بتا شنیده‌اید. این آزمایش یکی از آزمایش های بارداری است که برای تشخیص بارداری انجام می‌شود. در آزمایش بتا فاکتور HCG بررسی شده و از این طریق وضعیت شخص باردار مشخص می‌شود.

HCG هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی است که به آن هورمون بارداری می‌گویند. این هورمون ۱۰ روز بعد از لقاح تولید می‌شود. هورمون بارداری توسط سلول‌های تشکیل شده در جفت تولید می‌شود. بعد از لقاح سلول‌های جفت، تخمک را تغذیه می‌کنند و به دیواره رحم وصل می‌شوند. حدود ۱۱ روز بعد از لقاح می‌توان با آزمایش خون این هورمون را تشخیص داد. ۱۲ تا ۱۴ روز بعد از لقاح نیز در آزمایش ادرار مشخص می‌شود. در حالت معمولا سطح هورمون HCG هر 72 ساعت دوبرابر می‌شود. مقدار این هورمون در ۸ تا ۱۱ هفته بارداری به اوج خود رسیده و در هفته‌های بعدی بارداری کاهش پیدا می‌کند.

هورمون HCG هم در آزمایش خون و هم در آزمایش ادرار قابل تشخیص است. اما آزمایش ادرار تنها کیفی بوده و می‌تواند وجود یا نبود هورمون بارداری را تشخیص دهد. آزمایش خون کیفی هم برای تشخیص بارداری انجام می‌شود. اما آزمایش بارداری بتا یک آزمایش کمی بوده و از طریق خون انجام می‌شود. در این آزمایش سطح هورمون HCG به طور دقیق در هر میلی‌لیتر اندازه گرفته می‌شود.

حدود ۱۱ روز بعد از لقاح می‌توان با آزمایش خون هورمون HCG را تشخیص داد.

در چه مواقعی آزمایش بارداری بتا انجام می شود؟

در آزمایش بارداری بتا سطح هورمون HCG یا هورمون بارداری تعیین می‌شود. این آزمایش در موارد زیر کاربرد داشته و به پزشک در تشخیص روند بارداری کمک می‌کند.

  1. تشخیص بارداری
  2. ارزیابی درمان‌های باروری: در درمان‌های باروری شکل مصنوعی هورمون HCG وارد بدن شده و به بلوغ فولیکول‌ها و تحریک تخمک‌گذاری کمک می‌کند.
  3. تشخیص برخی مشکلات در بارداری مانند حاملگی خارج از رحم
  4. نظارت بر بارداری با ریسک خطر
  5. نگرانی برای سقط جنین: در این شرایط آزمایش هر دو یا سه روز یک بار تکرار شده و سرعت افزایش هورمون HCG بررسی می‌شود.
  6. تعیین سن جنین: با آزمایش بتا نمی‌توان به طور دقیق سن جنین را مشخص کرد. اما با وجود تاریخ آخرین پریود و جواب آزمایش بارداری بتا پزشک می‌تواند محدوده مورد انتظار را تعیین کند.
  7. غربالگری جنین: در هفته ۱۵ تا ۲۰ بارداری برای تشخیص مشکلات سلامت جنین مانند سندروم داون در غربالگری‌های سه‌گانه و چهارگانه این تست هم انجام می‌شود.
  8. علاوه بر دوره بارداری ممکن است آزمایش بتا برای تشخیص برخی سرطان‌ها انجام شود.
  9. آزمایش بارداری بتا برای تایید بارداری، ارزیابی درمان‌های باروری، تشخیص مشکلات بارداری و بررسی خطر سقط جنین انجام می‌شود.

متخصص زنان اصفهان | آزمایش بتا در بارداری

عدد بتا در بارداری نشانه چیست؟

عدد بتا در این تست سطح هورمون HCG یا هورمون بارداری در خون را مشخص می‌کند. این هورمون ۱۰ روز بعد از لقاح تولید شده و با اندازه‌گیری سطح آن می‌توان به اطلاعات زیادی دست پیدا کرد.

اگر در تست بارداری بتا سطح عدد بتا بالاتر از حد طبیعی باشد، نشانه بارداری است. در زمان‌های مشخص باید این آزمایش دوباره تکرار شده و سطح بتا تعیین شود. اگر در حال افزایش باشد، بارداری به طور طبیعی پیش رفته و در صورت کاهش بتا باید علت آن تشخیص داده شود.